Szerző: Vörös Péter

2000. december 27. 00:07

Jövőre továbbra is éles lesz a mobiltelefon gyártók közötti verseny

Jövőre a mobiltelefon háború várhatóan az ideihez is hasonló lesz, a fogyasztók jól felszerelt, de olcsóbb telefonokat fognak főként keresni, szemben a drága, nagy sebességű Internet-kész mobiltelefonokkal. Várhatóan továbbra is a Nokia lesz az első számú gyártó, második a Motorola és harmadik az Ericsson - ugyanakkor a második szinten lévő (ázsiai és európai) gyártók közül egyre fokozódó versenyre lehet számítani. Az Ericsson mobiltelefon gyártó részlege veszteséges, az eredmények javításához lehetséges, hogy szövetkezni fog egy olyan ázsiai szereplővel, mint a japán Matsushita/Panasonic.

Az új mobiltelefon előfizetők növekedési aránya várhatóan csökkenni fog 2001-ben, főként Európában és ez a gyártókat is érinteni fogja. A túlkínálattól való félelem miatt csökkenhetnek az árak. Ezenkívül a mobiltelefon piacot is érzékenyen érintheti egy esetleges USA recesszió ill. az európai gazdaságok lelassulása. Az elemzők szerint a Nokia állni fogja az esetleges vihart, de ugyanez már nem feltétlenül mondható el a Motorola-ról és az Ericsson-ról, amelyek mobiltelefon részlege átszervezés alatt áll. A Motorola profit-figyelmeztetést tett közzé, részben a mobiltelefonos részlege miatt, míg az Ericsson azt közölte, hogy mobiltelefon részlege a 2001. első félévében is veszteséges lesz. A Nokia piaci értéke 220 milliárd $, míg a Motorola-é 42 milliárd $, az Ericsson-é 94 milliárd $.

A fő feltörekvő vetélytársak: 1. a Siemens (amely saját bevallása szerint már átvette a harmadik helyet az Ericsson-tól) a Toshiba-val fejleszt multimédiás telefonokat, amelyek megjelenése 2002. elején várható; 2. Alcatel; 3. Samsung.

Elemezők és iparági források szerint az Ericsson - a világ első számú mobiltelefon hálózati berendezés gyártója - egyesíti vagy eladja mobiltelefon részlegét egy olyan ázsiai cégnek, mint a Matsushita/Panasonic. A piaci vélemények kedvezőek egy esetleges ilyen ügylettel kapcsolatban: belülről Ericsson lenne a telefon, kívülről Matsushita/Panasonic.

Az igazi harc csak 2001. vége felé fog igazán beindulni, amikor a GPRS (adatátviteli) technológia széles körben elérhető lesz és a mobiltelefon szolgáltatók kezdenek átállni a harmadik generációs rendszerekre (3G). Az európai szolgáltatók nagy része mostanában kezdi az upgrade-elést a GPRS rendszerre, de a széles körű elterjedés csak 2001. végére várható. Az Internet-kész telefonok népszerűsége kifinomult új modellek, alacsony árak és több szolgáltatás révén fog növekedni - erre a szakértők 1-1,5 évet tippelnek az USA-ban. A Herschel Shosteck Associates tanácsadó cég szerint 2003-ban az összes eladott mobiltelefon 90%-a lesz Internet-kész, szemben az idei 10%-kal.

A Nokia és a Motorola egyetértenek abban, hogy a lecserélési piac az összes mobiltelefon eladások kb. 50%-át adják az idén - és ez a szám növekedni fog (a Nokia szerint a 70-80%-ra is tehető ez a következő években).

Jövőre azonban talán kisebb szükségét érzik majd az emberek a mobiltelefonjuk lecserélésére egy olyan időszakban az egyik legnagyobb jelentőségű technológia váltást éli át az iparág a lényegében csak hangátvitelről a hang+adatátvitelre - jövő év második felében tehát érdemes lesz elhalasztani az esetlegesen tervezett készülék vásárlást/lecserélést.

Elemzők szerint jövőre az eladott mobiltelefonok száma várhatóan 550 millió lesz, szemben az idei 400 millió darabbal.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.

GEMINI

3

Licencelné az Apple a Google generatív MI modelljét

2024. március 18. 10:34

A Google Gemini hozná el a generatív képességeket az iPhone-okra, legalábbis már zajlanak az erről szóló tárgyalások. A részleteket egyelőre még nem véglegesítették a felek.