Szerző: Vörös Péter

2000. december 27. 00:07

XML: a Web standard, amely az idén olyan riválisokat hozott össze, mint a Microsoft, az Oracle és az IBM

[ZDNN] XML (Extensible [kiterjeszthető] Markup Language) - az év nagy békítője 2000-ben. A Microsoft, a Oracle, az IBM és számos kisebb-nagyobb cég közös álma volt az, hogy Web-alapú szoftvereket és szolgáltatásokat hozzanak létre - és az eltérő stratégiák egyik alapja az XML lett. Az XML egy olyan szoftver standard, amely lehetővé teszi az Interneten keresztül történő információcserét - egy olyan korai Web standardről van szó, amely a támogatók szerint át fogja formálni a B2B (business-to-business, vállalat-vállalat közötti) kommunikációt. Nem csak arra lesz lehetőségük az ügyfeleknek, hogy egyszerűen és olcsón bonyolítsák le online tranzakcióikat vevőikkel ill. partnereikkel, hanem a Web-en keresztül történő hang, videó és más adatátvitelre is lehetőséget nyújt a technológia.

Az egymással versengő szoftvergyártók félretették ellentéteiket annak érdekében, hogy magas szintű szövetségeket kössenek és új potenciális Web standardeken dolgozzanak - e standardek segítettek abban, hogy elérjék közös céljukat, ti. azt, hogy az XML legyen a vállalatok közötti online kommunikáció preferált nyelve. Egy évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna az, hogy olyan cégek dolgoznak majd együtt új XML standardek kidolgozásán, mint a Microsoft, IBM, Ariba, i2 Technologies. Ma már egyre több vállalat kezdi az XML standardek beépítését rendszereibe, ami azt jelzi, hogy a technológiát egyre szélesebb körben fogadják el.

A Microsoft és sok más szoftver gyártó azért fektet sok hangsúlyt az XML-re, mert ez a technológia az egyik kulcsa annak a jövőnek, amelyben a vevőknek nem kell megvenniük és installálniuk a szoftvereket a PC-jükre, hanem egyszerűen letölthetik azt az Interneten keresztül és külön installálás nélkül használhatják azokat - így megszűnhetnek az installálási problémák, a karbantartási költségek és az upgrade-eléssel kapcsolatos egyéb gondok.

A Microsoft és az IBM együttműködött az Ariba-val egy olyan Web standard és kezdeményezés kidolgozásán, amely lehetővé teszi azt, hogy a vállalatok regisztrálják magukat egy Web könyvtárban ahhoz, hogy hirdessék szolgáltatásaikat és könnyebben találják meg egymást online módon. Több, mint 130 vállalat (köztük a Sun, a hp és a Commerce One) csatlakozott ehhez a standard kezdeményezéshez, amelyet Universal Description Discover and Integration-nek hívnak (univerzális leírás felfedezés és integráció).

Az Oasis nevű konzorcium tagjai azon dolgoznak, hogy ENSZ irányelveket dolgozzanak ki az XML-nek különböző iparágakban lévő vállalatok számára. Az Electronic Business XML (EBXML) projekt várhatóan márciusra fejeződik be az Oasis és az ENSZ egy technológiai csoportja szerint.

Az XML útja nem teljesen buktatók nélküli. A Microsoft közzé tette saját XML irányelveit BizTalk Framework néven - az Oasis egyes tagjai szerint az EBXML ezzel versenyezni fog. David Turner, a Microsoft XML technológiai termékmenedzsere szerint a cég támogatni fogja az EBXML-t, ha az ügyfelek ezt kívánják.

A World Wide Web Consortium (W3C) továbbra is számos új XML standarden dolgozik. Nyáron a W3C egy Xlink nevű új XML standardet javasolt, amelynek révén a Web fejlesztők XML dokumentumokhoz adhatnak link-eket. A W3C elkezdte a munkát egy olyan XML standard kifejlesztéséhez is, amely meghatározza a vállalatok számára az adatok kezelésének és küldésének közös módszerét - ehhez az egyik technológia, amelyet a W3C vizsgál, az a többek között a Microsoft és az IBM által kifejlesztett SOAP (Simple Object Access Protocol) technológia, amelynek célja az, hogy vállalatok különböző számítástechnikai rendszereiket az Interneten keresztül összeköthessék online tranzakciók lebonyolításához.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.