Szerző: Vörös Péter

2000. december 22. 09:07

A Vodafone 10 milliárd $-os ajánlatot tett Ausztrália második számú telefontársaságának megvételére

A Vodafone Group Plc, a világ legnagyobb mobiltelefon szolgáltatója, legalább 10 milliárd $-t ajánlott fel a Cable & Wireless Optus Ltd.-ért, jelentette egy ausztrál napilap. A Vodafone egyelőre nem erősítette meg a hírt. Az új-zélandi Telecom Corp. egy hete már jelentette, hogy érdeklődnek az Optus mobil eszközei iránt, míg a japán NTT DoCoMo Inc. és a Singapore Telecommunications Ltd. is potenciális vevő a Cable & Wireless Optus-ra.

Az Optus szóvivője megerősítette, hogy számos komoly érdeklődő van a cég iránt és a folyamat megfelelő ütemben halad előre. Az ausztrál szabályozó hatóságnak vétójoguk lesz az ügyben, mivel a Vodafone kezében lenne az ötödik kontinens mobiltelefon piacának több, mint fele. Az Optus 53%-os tulajdonosa, a Cable & Wireless Plc szeretné a tranzakciót március végéig lezárni, mivel az a célja, hogy nagyvállalatoknak ill. a kormányzatnak nyújtson nagyobb nyereséghányadú szolgáltatásokat.

A Vodafone-nak 6,5 milliárd $-ja van akvizíciókra és tegnap jelentették be az ír Eircom Plc mobiltelefon részlegének megvételét is 4,1 milliárd $-ért, míg tegnapelőtt állapodtak meg arról, hogy megveszik a Japan Telecom Co. 15%-át 2,5 milliárd $-ért. Novemberben vette meg a cég a Swisscom AG mobil részlegét és befektetett a China Mobile (H.K.) Ltd.-be.

A Vodafone-nak világszerte 65 millió előfizetője van, míg Ausztrália teljes lakossága kb. 19 millió. Az Optus piaci értéke 7,33 milliárd $, míg az elemzők szerint a cég kb. 8,33 milliárd $-t ér meg.

a címlapról

dualsense

0

Bemutatkozott a PS5 kontrollere

2020. április 8. 12:30

A Sony az elődökhöz képest alaposan átrajzolt vezérlője DualSense néven debütál.