:

Szerző: mz

2000. december 18. 20:15

A Microsoft csábítja a Palm fejlesztőket

[CNet] Egyelőre tisztázatlan, vajon a Microsoft képes lesz-e rávenni azt a nagyszámú fejlesztőt, akik PalmOS-ra készítenek alkalmazásokat, hogy programjaikat a szoftvercég PDA készülékeket működtető Pocket PC operációs rendszerére is átfordítsák.

A Palm fejlesztői konferencián a Microsoft külön vacsorát szentelt a programozók meggyőzésének. A hálátlan csábítási feladat Lenn Pryornak, az MS négy hónapja szerződtetett, fejlesztői kapcsolatokkal foglalkozó vezetőjének jutott. A Microsoft számára létfontosságú, hogy további fejlesztőket nyerjen meg Pocket PC operációs rendszere számára, valószínűleg csak így sikerülhet piaci részesedésük növelése. A meghívott mintegy 30 fejlesztő nagy része úgy nyilatkozott, hogy a Microsoft céljaival kapcsolatban az eddigieknél határozottan jobb érzéssel távozott a vacsoráról, de továbbra sem biztos abban, hogy fejleszteni fog Pocket PC rendszerre.

A fejlesztők egy része azért habozik, mert a Pocket PC piaci részesedése továbbra is alacsony. (Úgy látszik farkába harap a kígyó: amíg nincs elég alkalmazás, addig kevesen veszik a Pocket PC-t, de amíg kevesen veszik, addig senki sem akar programokat készíteni.) A fejlesztőknek figyelembe kell venniük, hogy a Microsoft, mint hatalmas szoftvercég, gazdasági és piaci szereplő nem hagyható figyelmen kívül, ha a PDA-k piacán próbálkozik. Ugyanakkor sokan félnek attól, hogy a cég egyszerűen ellopja ötleteiket, és beépíti azokat saját rendszerébe. Tegyük hozzá, a félelem teljesen jogos, hiszen a Microsoft eddigi története során rengeteg ötletet tett magáévá hol jogszerű, hol vitatható módon.

Michael Mace, aki a Palm részéről szemmel tartja - és mint a minap olvashattuk, sűrűn bírálja - a Microsoftot úgy véli, a szoftvercég nem vásárolhatja fel egyetlen legényes húzással a fejlesztői közösséget; ugyanis nem 20, hanem hozzávetőlegesen 130 ezer fejlesztőről van szó. Ekkora tömeget nem lehet megfizetni, lekenyerezni.

A Pocket PC fejlesztők száma egyelőre ismeretlen, de az elmúlt 3-4 hónapban mintegy 60 ezer ember töltötte le az fejlesztői eszközkészletet, sokkal többen, mint a Windows CE készletét. A Microsoft részéről hangsúlyozzák, hogy senkit sem szeretnének rávenni a Palm fejlesztés feladására. Egyszerűen csak utat szeretnének mutatni a fejlesztőknek a piaci részesedésük növelésére a bővülő PDA piacon.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 14:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.