Szerző: Vörös Péter

2000. december 13. 09:45

Az IBM 2001-ben 1 milliárd $-t költ a Linux-ra

[CNET, ZDNN] A bejelentést maga Louis Gerstner, a cég elnök-vezérigazgatója tette tegnap az eBusiness Conference and Expo rendezvényen, ahol az IBM hivatalosan is közzé tette azt, hogy egy Linux-os szuperszámítógéppel nyertek tendert a Shell Oil-nál.

Az IBM egyre inkább támogatja az alternatív operációs rendszert az összes hardver platformján: PC-knél, laptop-oknál, szervereknél és mainframe-eknél.

Az IBM a mostani bejelentést azért teszi, mert meg vannak győződve arról, hogy a Linux révén a számítástechnika dolga könnyebbé válhat és meg lehet szabadulni a szabadalmazott (proprietary) operációs rendszerektől - a Linux azt nyújthatja így a vállalati alkalmazások számára, mint amit az Internet tett a hálózatokkal ill. kommunikációval kapcsolatban.

Az IBM már eddig is kb. 1 milliárd $-t fektetett a Linux-ba, jövőre egy év alatt fog ennyit költeni a Linux-ra. A cég szerint a Linux az IT egyik legfontosabb eszköze lesz és az IT-t az Internet üzlet következő generációjához segíti, ezért támogatja az IBM az összes hardver platformján, middleware-jein és szolgáltatási üzletágánál.

Gerstner megkérdőjelezte azt, hogy 3-4 év múlva a Unix bármelyik szabadalmazott változata (mint pl. a Sun Solaris) piacvezető pozícióban lesz. A Nagy Kék vezetője azt is megjegyezte, hogy a Linux növekedési üteme a Microsoft Windows NT-ének kétszerese és egyre inkább úgy tűnik, hogy a Linux lehagyja az NT-t. Gerstner szerint az IBM-nél kb. 1.500 fejlesztő dolgozik a Linux-on. A standardokra épülő számítástechnika feltartóztathatatlan, Gerstner szerint "az utolsó nagy körét futja a Sun – és hasonlóképpen az EMC és a Microsoft – a szabadalmazott operációs rendszerével, az iparág sokáig nem fog ilyet látni".

A nagy számítástechnikai cégek közül az IBM a leginkább elkötelezett a Linux mellett - így nekik van a legtöbb nyerni ill. vesztenivalójuk.

Egyelőre vállalati szinten inkább speciális felhasználásokra használják a Linux-ot: pl. a Shell-nek szállítandó szuperszámítógép 1.024 eServer 300-asból áll, amelyek 32 rack-be vannak rendezve, az operációs rendszer a Red Hat Linux. Az olajvállalat a szuperszámítógépet szeizmikus, földrajzi ill. feltárási adatok elemzésére használja. Az IBM a rendszert januárban fogja installálni a hollandiai Rijswijk-ben.

A Nagy Kék a múlt héten jelentette be azt, hogy a Telia svéd Internet szolgáltató és telekommunikációs cégnél egy 3 millió $-os Linux szuperszámítógép megrendelést szerzett. Az IBM 70 Sun szervert fog leváltani egy G6 mainframe-mel, amin Linux fog futni.

Novemberben egy japán áruház hálózat, a Lawson állított üzembe 15.000 Linux-os számítógépet 7.600 helyszínen.

Elemzők szerint a Shell és a Telia üzletek fontosabbak, mint a most bejelentett 1 milliárd $-os elkötelezettség az IBM részéről, ti. ezek a projectek azt bizonyítják, hogy a Linux-nak jelentős piaci lehetőségei vannak a műszaki-számítástechnikai piacon (is) - ez fontos lépés afelé, hogy az alternatív operációs rendszer széles körben használt, stratégiai operációs rendszer legyen a vállalatoknál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

9

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.