Szerző: Vörös Péter

2000. december 12. 10:01

Régóta nem látott PC árengedmények az USA-ban: a vevőknek jó üzlet, a gyártóknak fejfájás a profit miatt ...

A tavaly nyári amerikai ingyenes PC őrület óta nem látott szintet értek el az árengedmények, amelyek a kiskereskedők, a PC gyártók és az Internet szolgáltatók számára nem sok profitot hagynak egyes PC modellek esetében. A 'nagy vízen túl' óriási üzletláncok (Circuit City, Best Buy, CompUSA és a RadioShack) kínálnak igen jelentős árengedményeket.

A Circuit City vasárnap indította akcióját egy Compaq Presario PC-vel (750 MHz-es AMD Athlon processzorral + 15"-os monitorral) kapcsolatban: az ár 249$ (!!), miután a CompuServe (Internet szolgáltató - ISP) 400$-t vett át az árból három éves Internet szolgáltatási kötelezettség fejében, 250$ engedményt adott a Compaq és 150$ kedvezményt a Circuit City.

A Circuit City egy Compaq Presario laptop-ot (600 MHz-es Celeron processzorral és 13,1"-os kijelzővel) 699$-ért árul a CompuServe és a Compaq együttesen 500$-os árengedménye után.

A Best Buy Compaq Presario laptop-ot (700 MHz-es Pentium III processzorral, 14,1"-os kijelzővel, 15GB-os HDD-vel és DVD-ROM-mal) 1.599$-ért árul két árengedmény után: 400$ a CompuServe-től és 200$ a Compaq-tól.

A Best Buy vasárnaptól ad árengedményt a Micron 1 GHz-es Athlon PC-jére, 17"-os monitorral és nyomtatóval: az ár 1.299$ (korábban 1.949$ volt ugyanez a modell). Az árcsökkentés 100$, az árengedmények: 100$ a monitorral, 50$ a nyomtatóra és 400$ a CompuServe-től.

Elemzők szerint a fogyasztói laptop piac előzetes becsléseit alaposan elrontották a cégek: mind a gyártók, mind a kereskedők azt remélték, hogy fellendülőben lesz ez a piac. Egyöntetű vélemény szerint igen nehéz nyereséget realizálni egy 699$-os laptop-on (még akkor is ha figyelembe vesszük az ISP árengedményt. Mindazonáltal az új modellek bevezetése előtt valahogyan meg kell szabadulni a polcokon lévőktől.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.