Szerző: Koi Tamás

2024. július 9. 09:38

Behozza a Netflix-modellt a mobilpiacra a Yettel

Tényleg visszahozta - ha csak rövid időre is - a megfizethető korlátlan adatot portfoliójába a Yettel Magyarország, a ma debütáló Yepp tarifa ugyanakkor más szempontból is különleges a hazai távközlési piacon.

A szolgáltató előzetes ígéretének megfelelően ma tényleg eljött az "Adatforradalom" a Yettel Magyarországnál, jóllehet az erre rímelő új konstrukció, a Yepp sokkal inkább számít forradalminak az előfizetés megkötése és kezelése kapcsán végzett adminisztrációt illetően. Az új tarifára gyakorlatilag úgy lehet előfizetni, mint egy havidíjas streamingszolgáltatásra.

AdatTarifaforradalom


A cég június végén kezdte hirdetni új promócióját, melyben akkor sejtelmesen csak arra utalt, hogy egy korlátlan mobiladatot tartalmazó, elkötelezettség mentes, azaz hűségidő nélküli, emellett megfizethető havi díjú megoldás kerülhet rövidesen piacra a cégnél.

Ez az új megoldás lett a Yepp, mely több ponton is hasonlít a 2017-ben bemutatott Hello Data tarifára, ezúttal azonban az árazásban nem húzott olyan merészet a szolgáltató, mint 2017-ben.

Az akkori, korlátlan adatot tartalmazó Hello Data Start-ért havi 5500 Ft-ot kellett fizetni, ehhez képest a Yepp havi 5990 Ft-ba kerül, ez az ár azonban csak a korlátlan adatforgalmat foglalja magába, beszédhívást kezdeményezni és SMS-t küldeni csak egyszeri vagy megújuló kiegészítő csomagokkal lehet, melyek minimum 1490-1990 Ft-ba kerülnek havonta (a hóközben bekapcsolt opciókért a szolgáltató törthavi díjat számláz).

yettel_jolatni
A yepp ügyfeleket nem fogják látni az üzletekben (fotó: yettel)

Ez a havi díj októbertől ráadásul 8990 Ft-ra nő, azaz aki a korlátlan adat mellett kimenő hívást is szeretne rendszeresen indítani, annak máris 10480 Ft-ra nőnek a költségei, ha mellé SMS-t is küldene, akkor 12470 Ft-ra. Ezzel a Yepp lényegében már egy ligában játszik a Yettel Prime Simple Net havidíjas előfizetésével, ami ugyan nem kínál korlátlan adatot, de havi 50 GB-os keretet biztosít, ami az előfizetők 99%-ának bőségesen elegendő havi keret lehet.

A fentiek alapján a Yepp elsősorban azoknak kedvező ajánlat, akik az okostelefonjukat kizárólag mobiladat-alapú kommunikációra használják, kimenő hívásaik pedig legfeljebb a segélyhívásra korlátozódnak.

A Yepp esetében a korlátlan adaton túlmutató fejlesztés a tarifa adminisztrációja (beleértve a számlázást és a díjfizetést), ezt ugyanis teljes egészében és kizárólagosan online felületre, a Yettel applikációba költöztette a szolgáltató. Ez egyben azt is jelenti, hogy az alkalmazásban a teljes előfizetési és aktiválási folyamat elvégezhető, azaz nincs szükség személyes ügyintézésre a szolgáltatásra vonatkozó szerződés megkötéséhez.

Az adminisztrációt tovább egyszerűsíti, hogy a tarifa a hagyományos, plasztik SIM mellett eSIM-mel is igényelhető - ez esetben gyakorlatilag pár percen belül élő Yepp előfizetése lehet bárkinek, akinek eSIM-képes mobilja van és magyar okmányokkal valamint érvényes, megfelelő fedezetet biztosító bankkártyával rendelkezik.

PrePaid 2.0


Ezzel a Yepp voltaképpen egy továbbfejlesztett feltöltőkártyás díjcsomagnak minősül, de közben mégsem, hiszen nincs sem egyenleg és forgalmi díj, sem a megszokott egyéves rendelkezésre állás (van viszont éves adategyeztetés), a havi díjat pedig havonta vonja le az operátor az alkalmazásban elmentett bankkártyáról - pont mint ahogy a Netflix vagy akár a Spotify teszi.

A fentieket erősíti az is, hogy a szolgáltató meglévő ügyfelei nem tudnak átváltani Yepp konstrukcióra, akkor sem, ha nincsenek tarifahűségben, bár a Yettel ígérete szerint ez idővel változni fog majd (kérdés, hogy október előtt kapnak-e a váltásra lehetőséget a régi előfizetők). 

A Yepp nem tartalmaz készüléktámogatást sem, azaz a díjcsomag mellé csak listaáron vásárolható mobil a Yettelnél.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról