:

Szerző: Koi Tamás

2024. július 8. 10:12

Padlón a dolgozói morál a Samsungnál

Átláthatóbb javadalmazási rendszerért és általában véve magasabb bérekért kezdtek sztrájkba Dél-Korea legnagyobb elektronikai konglomerátumának, a Samsung Electronicsnak a dolgozói hétfőn.

Soha nem nézett még akkora profitnövekedés elé a Samsung Electronics, mint az idei második negyedévben, ezzel párhuzamosan ugyanakkor soha nem volt olyan mélyen a dél-koreai cég dolgozóinak morálja az anyaországban, mint most - megkezdődött a Samsung eddigi legnagyobb, három munkanapon át tartó sztrájkja.

Az a sztrájk, ami rövid időn belül nem az első, és könnyen lehet hogy nem az utolsó munkabeszüntetés volt a dolgozókat összefogó szakszervezet, a National Samsung Electronics Union (NSEU) részéről, mely a sikertelen egyeztetések esetén további, hosszabb munkabeszüntetést helyezett kilátásba.

samsung_strike

IT security meetup és Benk Dénes a SYSADMINDAY-en

4 klassz IT biztonsági előadással, több millió forintos képzési nyereményalappal, és Benk Dénes standupjával vár a hazai SYSADMINDAY július 19-én.

IT security meetup és Benk Dénes a SYSADMINDAY-en 4 klassz IT biztonsági előadással, több millió forintos képzési nyereményalappal, és Benk Dénes standupjával vár a hazai SYSADMINDAY július 19-én.

A menedzsment és a dolgozói képviselet közti vitának alapvetően ugyanaz az alapja, mint a legtöbb iparágban, hasonló helyzetekben. A dolgozók csaknem negyedét, azaz 30 ezer főt képviselő szakszervezet elsősorban jobb javadalmazást és átláthatóbb, igazságosabb bónuszrendszert követel, emellett az NSEU részéről a minimum követelések közé tartozik plusz egy szabadnap a teljes kollektíva részére.

A dolgozói szakszervezet fennállásának első, egynapos munkabeszüntetését június 7-re hirdette meg, közvetlenül a június 6-i nemzeti ünnepet követő napra. Az akkori részvételi adatokat a szakszervezet nem tette közzé, most azonban már konkrét számokat is közölt az érdekképviseleti szerv.

E szerint hétfőn 6540 munkavállaló nem vette fel a munkát, a cég szöuli főhadiszállása előtt pedig mintegy háromezren tüntettek reggel az esős időjárás ellenére.

Bár egy ekkora támogatottságú munkabeszüntetés egy Samsunghoz hasonló méretű nagyvállalat működését marginális szinten érinti legfeljebb, a Reuters által megkeresett iparági elemzők szerint a szakszervezeti mozgalom egyelőre még csak a szárnyait bontogatja a cégnél, ahol egészen az előző évtized végéig csírájában igyekeztek elfojtani a hasonló kezdeményezéseket.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról