Szerző: Koi Tamás

2024. május 30. 13:35

Fennállásának első sztrájkjára készülhet a Samsung

Évekkel ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnt volna, hogy Dél-Korea legnagyobb ipari mammutjának dolgozói egyre nagyobb számban tömörülnek szakszervezetbe, ad abszurdum sztrájkba kezdenek. A jövő héten márpedig nagy eséllyel sor kerülhet az első munkabeszüntetésre a cégnél.

A szakszervezeti megmozdulások a technológiai iparágban is szinte mindennaposnak mondhatók, a "gazdag", rekord eredményeket szállító cégeknél dolgozók és a cégvezetés közti feszültség az utóbbi években jelentősen nőtt. Így van ez Dél-Koreában is, ahol finoman szólva nem volt eddig jelen a sztrájkkultúra.

Ez azonban most változhat, a Samsung legnagyobb szakszervezete, a National Samsung Electronics Union ugyanis június 7–én egynapos munkabeszüntetést helyezett kilátásba abban a reményben, hogy a cégvezetés ezzel fogékonyabbá válik a bérkövetelésekre és egyéb, munkakörülmények javítására vonatkozó tárgyalásokra.

samsung_union_workers
fotó: reuters

A Samsung legnagyobb szakszervezeti tömörüléséhez eddig mintegy 28 ezer munkavállaló csatlakozott, a dolgozók képviseleti igényének erősödését jól jelzi, hogy a szakszervezet létszáma az elmúlt években megnégyszereződött, mostanra pedig a dolgozók ötöde a fenti szakszervezet tagja.

Ha a jövő heti demonstrációra sor kerül, az lehet a dél-koreai multi fennállásának eddigi első szakszervezeti munkabeszüntetése. A Samsung a szakszervezettel folytatott korábbi egyeztetések során már megígért egy 5,1%-os általános béremelést, ám a szervezet szerint ez nem elég, a dolgozók évente plusz egy nap szabadságot és egy átláthatóbb bónuszrendszer bevezetését követelik a cégtől.

A Samsung évekkel ezelőtt csírájában igyekezett a szakszervezeti kezdeményezéseket elfojtani, részben a csatlakozni kívánó tagok számára kilátásba helyezett bércsökkentés részben a szakszervezeti vezetők állandó, burkolt fenyegetésével.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról