Szerző: Koi Tamás

2024. június 7. 10:26

Komoly marketinglufinak tűnik a Copilot Plus PC

A Copilot Plus PC kváziszabvány a Microsoft eddigi egyik legjelentősebb eladásösztönző marketingeszköze lehet a PC-piacon, ha nem számítjuk az újabb Windows verziók megjelenését. A vele érkező új AI-funkciók azonban számos konfiguráció esetében csak későbbi szoftverfrissítéssel lesznek elérhetők.

A május eleji Build konferencia előtt bemutatott új Copilot Plus PC-k hosszú hetekig a Microsoft eddigi legkomolyabbnak tűnő vállalkozásának számítottak a piac felrázása érdekében, mostanra azonban egyre inkább kezd kirajzolódni, hogy a redmondiak által alkotott kváziszabvány inkább lehet óriási marketinglufi, mint tényleges innováció.

A konferencia nulladik napján bemutatott új, Qualcomm processzorral rendelkező Surface gépek a világ első Copilot Plus PC-i, melyeket később más gyártóktól érkező, Qualcomm, AMD vagy Intel feldolgozóegységet tartalmazó konfigurációk követnek majd. 

copilotpluspc

A Microsoft szerint az a PC kaphatja meg a Copilot Plus PC plecsnit, mely legalább 16 GB rendszermemóriával és egy legalább 40 TOPS teljesítményű NPU-t tartalmazó processzorral lett ellátva, ez azonban nem jelenti azt, hogy minden gép már a megjelenésekor képes lesz az összes AI-funkciót futtatni és kezelni.

A The Verge riportja szerint a vadonatúj Intel és AMD lapkákat tartalmazó, év végén érkező számítógépek csak későbbi szoftverfrissítéssel kapják meg a Copilot Plus PC-k privilégiumainak számító szoftveres újdonságok nagy részét, hiába képes azokat a hardver futtatni.

A lap arra is visszakérdezett, hogy az ominózus szofverfrissítés megérkezik-e egyáltalán idén, ám erre nem kapott egyértelmű választ sem az érintett processzorgyártóktól, sem pedig a Microsofttól. A chipgyártók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az NPU-kra építő egyéb AI-funkciók a megjelenéstől kezdve problémamentesen futnak majd az inteles és AMD-s gépeken.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a Copilot Plus PC-kell járó AI-funkciók pontos köre sem kristályosodott még ki, jóllehet a nyártól ezek - elvileg - a qualcommos gépek megjelenésével azonnal elérhetővé válnak. Az egyik ilyen, a Builden beharangozott funkció, a pillanatképeket készítő Recall működési mechanizmusa például kiberbiztonsági szakértők szerint legalábbis aggályos, így korántsem biztos, hogy az az eddig látott működése alapján nyeri el végleges formáját.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról