Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. május 27. 10:38

28 év után búcsúzik az ICQ

Számos tulajdonosváltás után itt az ideje annak, hogy elhagyja a terepet az egykor népszerű üzenetküldő kliens, ami idővel domaninciáját vesztette a WhatsApp és társaival szemben.

Június 26-án lezárul az internet kommunikációs történelmének egy szelete: közel 28 évvel indulása után leáll az ICQ üzenetküldő szolgáltatás, ami idő közben nem tudta megőrizni kezdeti dominanciáját a különböző üzenetküldők rengetegében. Az app a meglévő felhasználóknak a későbbiekben az orosz VK közösségimédia-platform és az ahhoz tartozó csevegő használatát javasolja.

Az 1996-ban indult szolgáltatást 1998-ban vásárolta fel 407 millió dollárért az AOL az izraeli Mirabilistől, onnan 2010-ben az akkor még Mail.Ru-nak hívott VK-t is birtokló Digital Sky Technologies tulajdonába került. Az Oroszországban népszerűnek számító csevegővel a vállalat célja az volt, hogy az alkalmazást modernizálja és platformon kompatibilissé tegye többek közt Android és iOS alkalmazások fejlesztésével, de a célt nem sikerült maradéktalanul teljesítenie.

icq

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A cég nem kerített nagy feneket a búcsúnak, közlemény és blogbejegyzés sincs, csak egy egyértelmű üzenet az ICQ weboldalának felkeresésekor. Sokak számára talán inkább az lehet meglepő, hogy az egyik első, igazán nagy felhasználói bázissal rendelkező azonnali üzenetküldő még mindig létezett, pedig létezett: 2022-ben havi 11 millió felhasználója volt, de egy időben 100 millió regisztráltról számolt be.

A többi piacon lévő üzenetküldőhöz képest újítás volt, hogy nicknevek vagy e-mail-címek helyett az ICQ számot tudott rendelni a felhasználókhoz. Bár eleinte kizárólag rövid szöveges üzenetek cseréjére adott lehetőséget, később kibővült a fájlküldés lehetőségével, a hanghívásokkal és az SMS-küldéssel. Hanghívások terén a Skype hamar sikeresebbnek bizonyult, az ICQ-t pedig elsődlegesen szövegalapú kommunikációra használták inkább.

Az ICQ búcsúja a netes kommunikáció régi korszakának lezárulását jelzi,  amiben a WhatsApp, az X, a Facebook Messenger átvették a vezetést az olyan úttörő internetes szolgáltatásokkal jellemzett időszak után, mint az MSN, az AOL, a Yahoo, a MySpace, amelyek nagyrésze már lehúzta a rolót.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

FLIP

3

Kagylómobillal erősít a Honor

2024. június 14. 10:28

A cég útnak indította első flip típusú készülékét, amivel újabb hézagot foltoz be a nagy márkák elleni versenyben.