Szerző: Koi Tamás

2024. február 7. 10:18

Így lehet átjáróház márciustól a WhatsApp

Márciusban lejár a türelmi idő, kötelezően alkalmazniuk kell az érintett platformszolgáltatóknak az Európai Unió területén a Digital Markets Act-ban foglaltakat, mely egyebek mellett a nagy chatplatformok közül a Meta-hoz tartozó WhatsAppre és Messengerre ró komoly kötelezettségeket.

Jelentős változásokat kell életbe léptetniük a nagy digitális platformszolgáltatóknak márciustól az Európai Unióban, ekkor jár ugyanis le a Digital Markets Act (DMA) átfogó jogszabályi keretben foglaltaknak való megfelelési határidő. A DMA a legnagyobb platformok közül a Meta-hoz tartozó Messengert és a WhatsAppot is vastagon érinti majd.

A tavaly hatályba lépett jogszabály értelmében a Meta két szolgáltatása ún. digitális kapuőrnek felel meg, és mint olyan, számos olyan kötelezettség vonatkozik rá legkésőbb márciustól, mely elsősorban az ilyen szolgáltatások nyomasztó dominanciáját igyekszik megszüntetni.

Ilyen, lényeges kötelezettség a platformok közti átjárhatóság biztosítása, vagyis a WhatsAppnek és a Messengernek - a jogszabályban foglaltaknak megfelelően - biztosítaniuk kell, hogy felhasználóit más platformokról küldött üzenetekkel is el lehessen érni és vice versa.

whatsapp

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A platformszintű átjárhatóság eleinte a szöveges üzenetekre, a különböző multimédiás tartalmak küldésére (fotó, videó, hangfájl illetve adatfájl) korlátozódhat, később azonban a hang- és videohívásoknál is lehetővé kell majd tenni pl. egy Telegram-felhasználó számára, hogy a WhatsAppot használó ismerősével kapcsolatba lépjen anélkül, hogy az appot telepítenie kelljen.

A Wirednek adott interjújában Dick Brouwer, a mintegy kétmilliárd regisztrált felhasználóval rendelkező WhatsApp vezető fejlesztőmérnöke néhány részletet is elárult azzal kapcsolatban, hogyan valósítható meg a keresztplatformos működés.

Brouwer szerint először is lényeges szempont, hogy a partnerszolgáltató részéről is legyen hajlandóság az együttműködésre, ami korántsem triviális, hiszen a kisebb platformokat semmi sem kötelezi arra, hogy együttműködjenek a digitális kapuőrökkel, jóllehet a logika azt diktálná, hogy ez elemi érdekük.

A Meta ezzel együtt támaszthat bizonyos technikai elvárásokat a csatlakozni kívánó platformok felé, ami elsősorban a szolgáltatás biztonságos használatát hivatott elősegíteni. Ilyen például a megfelelően erős titkosítási algoritmus vagy protokoll használata - Brouwer a Wired-interjúban leszögezte, hogy a WhatsApp elvárja, hogy a csatlakozni kívánó partnerek a Signal protokollt használják az üzenetek titkosítására.

Ezzel együtt is a WhatsApp felületén határozottan elkülönülnek majd egymástól a külsős szolgáltatók felhasználóival folytatott beszélgetések, azok egy különálló inboxba érkeznek majd, mely a nyitóképernyő tetején látszik majd.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.