Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. május 23. 11:00

Nem adja olyan könnyen az Apple a gigászi büntetést

Az Apple továbbra is rendkívül agresszívan küzd a trösztellenes határozatokkal és törvényekkel szemben, most az unió által kiosztott brutális bírságot próbálja megtámadni.

Az Európai Bizottság március elején brutális összegre büntette az Apple-t, mert a cég több mint egy évtizeden keresztül jogellenesen korlátozta a zeneistreaming-piac prominens helyi szereplőit - elsősorban nyilvánvalóan a Spotify-t - abban, hogy az iPhone-felhasználókat közvetlenül előfizetőkké konvertálják. A cégnek tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt 1,8 milliárd eurót (átszámítva körülbelül kétmilliárd dollár) szabtak ki, ami az első versenyjogi ügyben kiszabott bírság az Apple-lel szemben az Európai Unióban.

Az Apple azonban nem szándékozik kifizetni a gigászi összeget: a Bloombergnek nyilatkozó névtelen források szerint a cég keresetet nyújtott be a bírság felülbírálására az Európai Unió Bíróságának Törvényszékéhez, mivel szerinte az Európai Bizottság nem szolgáltatott hiteles és elegendő bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a fogyasztókat sértette volna az App Store szabályzata.

Az Apple azzal a ténnyel nem vitatkozik, hogy a szabályzatok fájnak a Spotify-nak, helyette arra helyezi a fókuszt, hogy a trösztellenes törvény a fogyasztók védelmét szolgálja, és nincs bizonyíték arra, hogy a fogyasztókat is sérelem érte volna. Ez egy érdekes érv, mivel a trösztellenes törvény szerint a fogyasztókat a vállalatok közötti szabad és tisztességes verseny szolgálja a legjobban, és azok a vállalatok, amelyek piaci erőfölényüket a verseny korlátozására használják fel, végső soron a fogyasztókat károsítják.

applelogo

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az ügy egészen 2019-ig nyúlik vissza és a sokat vitatott Apple-adót állítja a célkeresztbe, vagyis azt a gyakorlatot, amikor az Apple a saját platformjairól egyrészt nem engedi ki a fejlesztőket, másrészt a különböző pénzügyi tranzakciókért jutalékot szed. Az Apple-adó ellen öt évvel ezelőtt nyújtott be panaszt az Európai Bizottsághoz a világ legnagyobb online zenestreaming-szolgáltatója, a Spotify, majd a Bizottság az ilyenkor szokásos köröket megfutva 2020-ban hivatalos vizsgálatot indított a cupertinói céggel szemben.

A probléma leginkább akkor volt húsba vágó a Spotify számára, ha a felhasználók az iOS-eszközökre letöltött appon belül váltottak volna az ingyenesről valamelyik előfizetéses modellre. Az App Store szigorú szabályzata ráadásul mindent megtett annak érdekében, hogy az IAP (in-app purchase) rendszert ne kerülhesse meg a platformtulajdonos. Így a tartalomszolgáltatók által fejlesztett appok nem tartalmazhattak semmilyen, külső fizetési oldalra mutató vizuális elemet (gombot) vagy hivatkozást és általában véve semmilyen tájékoztatást azzal kapcsolatban, hogy egy adott előfizetés a platformtulajdonosnál közvetlenül is megköthető - adott esetben kedvezőbb feltételekkel.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról