Szerző: Koi Tamás

2024. május 15. 09:27

Tartalomgyártók is perlik az USA-t a lex TikTok miatt

Több TikTokon aktív tartalomgyártó is pert indított az Egyesült Államokkal szemben azért, amiért a Biden-adminisztráció egy április végén aláírt törvénnyel kilátásba helyezte a ByteDance tulajdonában lévő szolgáltatás betiltását az Egyesült Államokban.

Maga az érintett vállalkozás, a kínai ByteDance után amerikai tartalomelőállítók is beperelték az Egyesült Államokat annak a törvénynek a hatályon kívül helyezéséért, mely előírja a TikTok számára a helyi érdekeltség teljes leválasztását és értékesítését, ellenkező esetben a szolgáltatás elérhetetlenné tételét helyezi kilátásba.

A ByteDance a május elején benyújtott bírósági beadványában leszögezte, hogy a leválasztás semmilyen szinten nem opció, amivel a politikai döntéshozók is pontosan tisztában vannak, ezért nem lehet nem úgy értelmezni a februárban született Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act-et, mint egy, a TikTok amerikai ellehetetlenítésére született újabb törvényi szabályozást.

tiktok_changedmylife

Már a törvényjavaslat születésekor is nyilvánvalóvá vált ugyanakkor, hogy a TíkTokkal szembeni fellépés nem csak a ByteDance érdekeit sérti, hanem azt a több tízezer amerikai tartalomelőállítót is nehéz helyzetbe hozza, akik a közösségi oldalra építették fel üzleti modelljüket vagy tevékenységüket.

Ők, pontosabban közülük nyolc személy indított kedden csoportos keresetet azért, hogy a bíróság nyilvánítsa semmisnek az április 24-én az elnök által szignózott jogszabályt.

A felperesek között van veterán katona, aki a farmjának a termékeit árulja, süteményeket sütő és áruló háziasszony, amatőr sportkommentátor, bibliai kvízeket megosztó hip-hop zenész vagy éppen szexuális bántalmazást elszenvedők jogaiért kiálló aktivista egyaránt.

A jogalkotók továbbra is ragaszkodnak hozzá, hogy a Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act nevű jogszabály nem kifejezetten a TikTok működését kívánja függetleníteni Kínától, hanem minden olyan online platformot, melynek jelenléte nemzetbiztonsági kockázatokat rejt magában az Egyesült Államok számára. 

A jogszabály egyébként az április 24-i aláírását követően 270 napos határidőt ad a ByteDance-nak a TikTok amerikai érdekeltségének leválasztására és értékesítésére, de mindkét perben kérhetik a felperesek a végrehajtás felfüggesztését, aminek ha helyt ad a bíróság, a határidő a jogi eljárás lezárásáig eltelt idővel kitolódhat.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról