:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. április 8. 12:36

Csalóappok fejlesztőit perelte be a Google

Hamis kriptovaluta kereskedési alkalmazásokkal és befektetési platformokkal verték át a Google Play áruház egyes felhasználóit, az áldozatok jelentős anyagi kárt szenvedtek el. A cég peres eljárással próbál jogi precedenst teremteni a felhasználók védelmében.

Két kínai alkalmazásfejlesztőt perelt be a Google rosszindulatú kriptovaluta-befektetési alkalmazások terjesztése miatt, amihez a Google Play Áruház platformját használták ki a csalók. A benyújtott panasz szerint Yunfeng Sun és Hongnam Cheung 87 különböző csalóalkalmazást fejlesztett 2014 és 2019 közt, amelyeken keresztül legalább 100 ezer felhasználót károsítottak meg anyagilag az évek során. A beérkező panaszok alapján a Google úgy becsüli, hogy a felhasználók egyenként 100 dollártól több tízezer dollárig terjedő összeggel lettek megrövidítve.

A több éven át zajló, összetett bűnügyi művelet során a páros visszaélt a Google számos szolgáltatásával, beleértve a Play Áruházat, a Google Voice-t, a Google Workspace-t (a Google-fiókok létrehozásához), a Gmailt és még a YouTube-ot is.

Az Alphabet tulajdonában lévő vállalat úgy véli, hogy ez az első olyan alkalom, amikor egy technológiai vállalat jogi lépéseket tesz kriptovalutás-csalóappok készítőivel szemben.

A két fejlesztő jellemzően kriptovaluta-tőzsde és kriptobefektetési platformokat készített, amelyek busás megtérülés ígéretével csábították el a letöltőket, helyette megtévesztették olyan módon, hogy hamisan jelezték a valódi pénzbefektetésekből keletkező, nem létező egyenlegeket. A csalással azután szembesülhettek az áldozatok, hogy megpróbáltak volna pénzt kivenni.

kriptogoogle

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A páros emellett különböző marketingkampányokat indított a csalások népszerűsítéséhez, sok esetben social engineering módszerekkel próbálták rávenni a felhasználókat a kártékony programok letöltésére. A Google ügyvédei a dokumentumban továbbá azt állítják, hogy Sun és Cheung színészeknek fizetett azért, hogy szerepet játszanak el az átverő alkalmazásaikat reklámozó videókban.

A Google főtanácsadója, Halimah DeLaine Prado szerint a peres eljárás kritikus lépés a kártékony szereplők felelősségre vonásában, és a cég egyértelmű üzenetet szeretne közvetíteni arról, hogy agresszívabban fog fellépni velük szemben. A technológiai óriáscég az úgynevezett RICO-törvény, a Racketeer Influenced and Corrupt Organisations megsértésével vádolja az elkövetőket, és végzést szeretne annak megakadályozására, hogy Sun és Cheung, valamint alkalmazottaik valaha is hozzáférjenek a Google szolgáltatásaihoz.

A kereset nem említi a károsultakat érő becsült teljes összeget, de az áldozatok veszteségei állítólag néhány ezer dollár és 75 000 dollár között mozogtak, a Google pedig a saját maga részéről 75 000 dollárt meghaladó kárt említ, beleértve a pár vizsgálatának költségeit, valamint a platformjai biztonságának és integritásának helyreállítására fordított erőforrásokat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 21:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.