Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. március 26. 14:22

Csalóoldalakat terjeszt a Google MI-vel támogatott keresője

Nem kívánt Chrome-bővítményekhez, kamu iPhone-ajándékokhoz, spam-előfizetésekhez vezetnek a Google új, MI-alapú „Search Generative Experience” algoritmusai, ami újabb komoly problémát jelent a keresőben már jelenlévő spam mennyiség mellett.

A Google a hónap elején kezdte el bevezetni keresési eredményei között a Google Search Generative Experience (SGE) névre keresztelt új fejlesztést, ami a felhasználók kereséseire MI által generált összefoglalókkal és releváns webhelyekre vonatkozó linkek ajánlásával tér vissza csevegéses formában. A bevezetés első napjai után több SEO-szakember is arról számolt be, hogy az új kényelmi funkciónak nem sikerül kiküszöbölnie az egyik problémát, amitől már korábban is tartottak a szakértők.

Az SGE használata során több alkalommal is azzal szembesültek a tesztelők, hogy a kereső rosszindulatú weboldalakra irányítja át a netezőket, így könnyebben áldozatául eshetnek átveréseknek és pénzügyi csalásoknak. A BleepingComputer vizsgálata szerint az SGE által népszerűsített weboldalak általában a .online domént használják és vélhetően egy kifinomultabb SEO-kampány részei, amelyben rosszindulatú felek próbálják indexeltetni a Google rendszerében a számos átirányítással végül kártékony oldalakra vezető linkeket.

amazon-spam

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az átirányítások a legtöbb esetben hamis captchákra vagy YouTube-oldalakra vezetnek, amelyek böngészőértesítések bekapcsolására próbálják rávenni a felhasználót. Az értesítésekre való feliratkozás a csalók kedvelt taktikája, amivel később kéretlen, zavaró felugró hirdetésekkel bombázhatják meg a használt eszközöket, rendszerint hamis nyereményjátékokat, további csalásokat, például McAfee licencek megújítását mímelő felkéréseket terjesztve.

Az SGE által ajánlott keresési találatok közt egy másik csalókampányt is sikerült felfedezni, ami hamis Amazon nyereményjátékot hirdet, és hűségprogramban való részvételre buzdít egy iPhone 15 Pro-ért cserébe. A csalások valójában személyes adatok összegyűjtését szolgálják, amelyeket marketingeseknek vagy más csalóknak értékesítenek a készítők.

A mesterséges intelligencia és a generatív szolgáltatások fejlődésével a technológia begyűrűzik az online keresés világába is, ami újabb biztonsági problémákat vet fel, mivel újabb csatornákat jelent a kiberbűnözők számára. A Google közleménye szerint folyamatosan hangolja és fejlesztei rangsoroló algoritmusait a generált spam ellen, amivel kapcsolatban korábban már több kritikát kapott a vállalat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról