:

Szerző: Koi Tamás

2024. március 26. 10:45

Harminc éve indult az első magyar GSM-hálózat

Harminc évvel ezelőtt ezen a napon indult útjára Magyarországon a GSM-korszak, a Pannon GSM hálózatának élesbe kapcsolásával.

Harminc évvel ezelőtt, 1994. március 26-án történelmi mérföldkőhöz ért a magyar távközlési piac azzal, hogy ezen a napon élesben is elindult az ország első GSM (Global System for Mobile Communications) hálózata a Pannon GSM üzemeltetésében. 

A GSM-korszak érdemei közé sorolható, hogy lehetővé tette a korábbiaknál jóval kompaktabb, valódi mobiltelefonok elterjedését, egyben jobb minőségű szolgáltatást és később számos extra funkciót kínálva az előfizetők számára.

pannon_arak
akciós árak három évtizeddel ezelőttről (forrás: retro reklámok)

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az első GSM-telefonok és előfizetések ettől függetlenül valódi luxusnak számítottak akkoriban, hiszen a legolcsóbb készülék is több mint 80 ezer forintba került, a legdrágábbért pedig több mint 100 ezer forintot kellett leszurkolni, a percdíjak pedig alig voltak alacsonyabbak a 2024-es átlaghoz képest. Az első előfizetőknek további 20-25 ezer forintos csatlakozási díjat is kellett még fizetniük.

Mindezt úgy, hogy 1994-ben a bruttó magyar átlagkereset 33 ezer forint volt.


Az első lakossági tarifáknál teljesen általános volt a csúcsidő és a csúcsidőn kívüli percdíj, az SMS, MMS és hangposta csak évekkel később került be a szolgáltatók portfoliójába, a mobil adatforgalom pedig teljesen utópisztikusnak számított.

A hazai GSM-éra kezdetén nem mellékesen még javában tombolt a VHS-korszak, éppen ezért a Pannon marketingesei úgy döntöttek, hogy az első előfizetőknek egy VHS-kazettán adja át a szolgáltató a legfontosabb tudnivalókat. A kisfilm teljes terjedelmében alább látható.

19:55
 

A GSM-ről a PANNON GSM-mel - 1994

Még több videó

Harminc év alatt nem csak a technológia, hanem a piac szerkezete is rengeteget változott Magyarországon, így a Pannon GSM jogutódja többszörös tulajdonosváltást követően ma a Yettel Magyarország, a Westel 900 GSM-ből 2004-ben T-Mobile majd később Telekom lett, az 1999-ben induló Vodafone Magyarország pedig ma már a Yettelhez hasonlóan szintén új tulajdonosnál van, mely a későbbiekben a One márkanéven fogja használni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 15:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.