Szerző: Koi Tamás

2024. február 8. 09:25

Egyhamar nem jön hajtogatható iPhone

Az okostelefon-piac egyik leforróbb trendje a hajlítható kijelzős készülékek megjelenése, melyek 2019 óta lassú víz partot mos alapon egyre népszerűbbek a felsőkategóriás készülékek vásárlói körében. Az Apple azonban szokásához híven kivár, bár állítólag már legalább két foldable iPhone prototípus elkészülhetett.

A hajtogatható okostelefonok szegmense lassan de biztosan egyre növekszik, ám a piac legnagyobb szereplője, a tavaly élre került Apple a mai napig tartózkodik ettől a formától, jóllehet ez nem jelenti azt, hogy a háttérben ne zajlanának komoly fejlesztések Cupertinóban.

A legfrissebb pletykák szerint az Apple már két, horizontálisan félbe hajtható iPhone-prototípust is készített, jóllehet ezek a fejlesztések még meglehetősen kezdeti fázisban járnak csupán és legkorábban két-hároméves távlatban lehet belőlük piackész termék - írja bennfentes forrásaira hivatkozva a The Information.

foldable_iphone

A lap szerint a hajlítható kijelzős iPhone-ok megjelenését műszaki/technológiai és a felhasználói interfészt egyaránt érintő kihívások hátráltatják.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Így az Apple a jelek szerint eddig nem tudta megfelelően megoldani, hogy a félbehajtott kijelzőpanel közé ne kerülhessen a kijelzőt és/vagy a mechanikát károsító porszemcse vagy egyéb szennyeződés, másrészt pedig nem tudták olyan funkciókkal ellátni a foldable telefonokat, melyek kellően vonzóvá teszik őket vásárlók (tíz)milliói számára.

További, mérnöki kihívás, hogy az Apple kifejezetten vékony félbehajtható mobilt szeretne készíteni, ami összehajtva nem vastagabb egy hagyományos iPhone-nál, ám ez a jelenlegi kijelző- és akkumulátortechnológia mellett komoly kihívást jelent. Ettől függetlenül az Apple egyszer ezt a bravúrt már el tudta sütni a Macbook Air 2008-as debütálásával, mellyel végérvényesen beírta magát az ultravékony notebookok történelmébe.

Bár a hajlítható kijelzős iPhone-ok megjelenése elkerülhetetlennek tűnik, jóval esélyesebb, hogy előbb dob piacra az Apple egy foldable iPadet, mely jóval kisebb kockázatot hordoz magában. A félbehajtható tableten nem hivatalos információk szerint legalább három éve dolgozik már a cég de még mindig akadnak problémák a koncepcióval, így különösen a zsanérmechanika kvázi  láthatatlanná tétele izzasztja meg a mérnököket.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.