:

Szerző: Koi Tamás

2024. február 8. 09:25

Egyhamar nem jön hajtogatható iPhone

Az okostelefon-piac egyik leforróbb trendje a hajlítható kijelzős készülékek megjelenése, melyek 2019 óta lassú víz partot mos alapon egyre népszerűbbek a felsőkategóriás készülékek vásárlói körében. Az Apple azonban szokásához híven kivár, bár állítólag már legalább két foldable iPhone prototípus elkészülhetett.

A hajtogatható okostelefonok szegmense lassan de biztosan egyre növekszik, ám a piac legnagyobb szereplője, a tavaly élre került Apple a mai napig tartózkodik ettől a formától, jóllehet ez nem jelenti azt, hogy a háttérben ne zajlanának komoly fejlesztések Cupertinóban.

A legfrissebb pletykák szerint az Apple már két, horizontálisan félbe hajtható iPhone-prototípust is készített, jóllehet ezek a fejlesztések még meglehetősen kezdeti fázisban járnak csupán és legkorábban két-hároméves távlatban lehet belőlük piackész termék - írja bennfentes forrásaira hivatkozva a The Information.

foldable_iphone

A lap szerint a hajlítható kijelzős iPhone-ok megjelenését műszaki/technológiai és a felhasználói interfészt egyaránt érintő kihívások hátráltatják.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Így az Apple a jelek szerint eddig nem tudta megfelelően megoldani, hogy a félbehajtott kijelzőpanel közé ne kerülhessen a kijelzőt és/vagy a mechanikát károsító porszemcse vagy egyéb szennyeződés, másrészt pedig nem tudták olyan funkciókkal ellátni a foldable telefonokat, melyek kellően vonzóvá teszik őket vásárlók (tíz)milliói számára.

További, mérnöki kihívás, hogy az Apple kifejezetten vékony félbehajtható mobilt szeretne készíteni, ami összehajtva nem vastagabb egy hagyományos iPhone-nál, ám ez a jelenlegi kijelző- és akkumulátortechnológia mellett komoly kihívást jelent. Ettől függetlenül az Apple egyszer ezt a bravúrt már el tudta sütni a Macbook Air 2008-as debütálásával, mellyel végérvényesen beírta magát az ultravékony notebookok történelmébe.

Bár a hajlítható kijelzős iPhone-ok megjelenése elkerülhetetlennek tűnik, jóval esélyesebb, hogy előbb dob piacra az Apple egy foldable iPadet, mely jóval kisebb kockázatot hordoz magában. A félbehajtható tableten nem hivatalos információk szerint legalább három éve dolgozik már a cég de még mindig akadnak problémák a koncepcióval, így különösen a zsanérmechanika kvázi  láthatatlanná tétele izzasztja meg a mérnököket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 22:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.