:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. január 22. 14:00

Szétválaszthatók lesznek a Facebook, az Instagram és a Messenger fiókok

A Meta követi a Google-t az új uniós szabályozásoknak való megfelelés érdekében, és egymástól leválaszthatóvá teszi szolgáltatásait adatmegosztás tekintetében. Ezért cserébe azonban bizonyos kényelmi funkciókról kénytelen lesznek lemondani a felhasználók.

Új adatvédelmi beállításokkal kíván megfelelni a Meta az Európai Unió digitális piacokról szóló törvényének (DMA), és több kontrollt ad a felhasználók kezébe ahhoz, hogy korlátozni tudják a szolgáltatásai összekapcsoltságát, beleértve a Facebook, a Messenger és az Instagram platformokat. A változások az Európai Unióban, az Európai Gazdasági Térségben és Svájcban lépnek életbe, a felhasználók a következő hetekben láthatják megjelenni a kapcsolódó értesítést.

Az összekapcsolt szolgáltatások bizonyos célokból megoszthatják a felhasználói adatokat egymással, beállításaitól függően segíthetnek a megjelenített tartalmak és hirdetések személyre szabásában. A változások érvénybe lépése után az európai felhasználók a Meta szolgáltatásait úgy használhatják, hogy azok a későbbiekben nem osztanak meg információkat egymással, hanem különálló szolgáltatásokként viselkednek. Akik korábban összekapcsolták például az Instagram- és Facebook-fiókjukat, a Fiókközponton keresztül rendelkezhetnek róla, hogy a fiókokat külön kezelje a Meta, vagy hogy a Facebook-fiókjuk le legyen választva a Messengerről.

metakapcsolt

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A cég azonban felhívja a figyelmet a korlátozottan működő funkciókra: ha valaki a Marketplace szolgáltatást a Facebook adatok nélkül használná, akkor Messengeren keresztül tud csak kommunikálni a vevőkkel és eladókkal, a Facebook Gaming játékosai pedig csak egyjátékos módban tudják használni a különböző programokat a Facebookról való leválasztás esetén.

A Meta bejelentése követi a Google múlt heti közleményét, amiben azt tudatta a keresőóriás, hogy szintén kikapcsolhatóvá teszi a szolgáltatásai közti adatmegosztást, így leválasztható lesz egymástól a Kereső, a YouTube, a Térkép és a Chrome adatgyűjtése.

Az Európai Bizottság szeptemberben jelentette be, hogy hat szolgáltatót minősített kapuőrnek, az Alphabet, az Amazon, az Apple, a ByteDance, a Meta és a Microsoft cégeket, és míg az Google-anyacég Alphabet nem ellenkezett, addig az Apple, a Meta és a ByteDance fellebbezett. A kapuőröknek a minősítésüket követően hat hónap áll a rendelkezésükre, hogy biztosítsák a digitális piacokról szóló jogszabály szerinti előírásokat és tilalmakat tartalmazó teljes listának való megfelelést, és ez által több választási lehetőséget és nagyobb szabadságot biztosítsanak a kapuőrök szolgáltatásainak végfelhasználói és üzleti felhasználói számára.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról