:

Szerző: Koi Tamás

2024. január 16. 09:26

A Telekom is messzebbről követi az inflációt

A 2023-as évre megállapított és közzétett éves fogyasztói árindex-változáshoz képest alacsonyabb mértékben korrigálja szolgáltatásainak havi díját a Magyar Telekom március 1-jétől, ezzel igazodva a Vodafone Magyarországhoz.

Március elsejétől egységesen 15%-os inflációkövető díjkorrekciót alkalmat szolgáltatásainak havi díját a Magyar Telekom - a cég először tavaly élt az Általános Szerződési Feltételekbe épített inflációkövető díjkorrekció lehetőségével, akkor a 2022-es pénzromlásnak megfelelően 14,5%-kal emelkedtek a díjak. 

A szolgáltató most a tavalyi gyakorlattal szakítva, a KSH által a héten közzétett 17,6%-os éves fogyasztói árindex-változáshoz képest kisebb mértékű díjkorrekciót alkalmaz, amire egyébként a jogszabályok és a szerződési feltételek lehetőséget adnak a társaság számára.

Hasonló elvek mentén változtat havi díjain a Vodafone Magyarország, mely október végén jelentette be, hogy - szintén március 1-jétől - 15,4%-os korrekciót alkalmaz. A 4iG többségi tulajdonában lévő operátor ugyanakkor eltérő időszakot vesz figyelembe az átlagszámításnál, mint a versenytársak, így a cég idén a tavalyi év első három negyedévét jellemző kiugróan magas infláció miatt 22% körüli díjkorrekciót is érvényesíthetett volna.

telekom_szekhaz

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A Vodafone tavaly januárban emelt először az inflációs adatok alapján számolva a díjain, ám akkor az elcsúsztatott kalkuláció éppen azt eredményezte, hogy a versenytársakhoz képest kisebb mértékű, 9,39%-os korrekcióra számíthattak a cég ügyfelei - igaz, a Vodafone akkor a kedvezmények összegét változatlanul hagyta, ezért az árnövelő hatás valamelyest nagyobb mértékben jelentkezett. Idén a cég a kedvezmények mértékét is megemeli 15,4%-kal.

Kétéves távlatban nézve, pusztán az inflációkövető díjkorrekciók kumulált hatását tekintve egyelőre úgy tűnik, a Vodafone előfizetőinek kedvez a matek, nekik ugyanis 2022-ra és 2023-ra vonatkozóan összességében nagyjából 24%-kal nőttek a költségeik (nem számítva a kedvezményeket), míg a Telekom esetében 29,5%-os a korrekció mértéke két évre levetítve.

A Yettel Magyarország egyelőre még nem jelentette be, hogy mekkora lesz a cégnél az éves inflácókövető díjkorrekció mértéke.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 3. 19:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.