:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. január 15. 11:00

Elindult az oroszok saját Wikipédiája

A béta időszakból kilépve szélesebb körben is elérhetővé vált a Wikipédia orosz alternatívája, a Ruwiki.

Új fejezet indul Oroszország digitális életében: a 2023. nyarán indított béta teszt után hétfőn széles körben használhatóvá vált a Wikipédia internetes enciklopédia orosz változata, a Ruwiki, amivel az ország vezetése nagyobb ellenőrzést biztosíthat határain belül az elérhető információk felett. A helyi jelentések alapján a platformon már több bejegyzés érhető el, mint a Wikipédia orosz nyelvű szekciójában, a Telegraph júliusi cikke szerint a több mint 1,9 millió cikk nagy része viszont az orosz nyelvű Wikipédia másolata, néhány feltűnőbb változtatással.

Miután Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022 májusában hozzájárulását adta a Wikipédia orosz alternatívájának létrehozására, a kormány jelentős forrásokat különített el azzal a céllal, hogy az állami narratívához jobban illeszkedő internetes felületet valósítson meg. A Ruwiki elindítása a nyílt forráskódú enciklopédia és az orosz állam közötti régóta kialakult patthelyzetet követi.

Oroszország ugyan nem tervezi a globális enciklopédiához való hozzáférés letiltását, de már több bírságot is kiszórt a Wikipédia üzemeltetői számára háborúval kapcsolatos tartalmak miatt, miután nem teljesítették azokat a kéréseket, hogy távolítsák el az ukrajnai invázióról szóló egyes cikkeket. A Ruwiki célja a kormányzati kommunikáció szerint, hogy helyileg relevánsabb, pontosabb forrásokat kínáljon az oroszul beszélők számára, ami egyben aggodalmat vált ki a lehetséges cenzúra és kormányzati propaganda terjesztés lehetősége miatt.

ruwikiinternet

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A kritikusok azzal érvelnek, hogy a platformot eszközként lehet használni az orosz állampolgárok számára hozzáférhető információk ellenőrzésére és manipulálására. A projektre szánt költségeket és az oldal befektetőinek kilétét nem hozták nyilvánosságra, ami tovább fokozza a félelmeket. Az oldalt a Wikipédia korábbi orosz nyelvű szerkesztője, Vlagyimir Medejko irányítja, aki a Bloomberg szerint 20 évig dolgozott a Wikipédiával, mielőtt a Kreml-kompatibilis alternatíván kezdett el dolgozni. Medejko elmondása szerint az oldal „jó minőségű” tartalmat próbál kínálni, miközben betartja a köztudottan drákói orosz médiatörvényeket.

A béta teszt időszaka alatt a Ruwiki legolvasottabb tartalmai olyan témákról szóltak, mint az arab-izraeli konfliktus, Oroszország katonai beavatkozása Ukrajnában (ami különleges katonai műveletként van aposztrofálva), a 2023-as halálozások listája, valamint a legtöbb bevételt hozó filmek. Az eddigi jelentések alapján a mérések azt mutatják, hogy egy felhasználó átlagosan hat percnél többet tölt egy alkalommal a felületen, és ez idő alatt több mint öt oldalt tekint meg, ami élénk érdeklődést mutat.

Az orosz Wikipédia kinyitásával erősödik Oroszország digitális szuverenitása, ami nem áll távol más nemzetektől, például Kínától sem, tehát hogy a kormányzat arra törekszik, hogy nagyobb ellenőrzést gyakorolhasson az állampolgárok számára elérhető információk felett. A Kreml már számos törvényt és technológiát kidolgozott annak érdekében, hogy egyre szigeteltebben működhessen az internet nyilvánosan elérhető részétől, vagy saját alternatívára terelje át az oroszokat a népszerűbb amerikai szolgáltatások helyett.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 4. 00:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.