Szerző: Vörös Péter

2000. december 2. 12:05

Már a jövő héten bemutatják az Opera 5 for Windows-t - ami ingyenes lesz ...??

[ZDNN] Egyelőre se a név, se a bemutatás dátuma nem biztos - de egyes források szerint már jövő héten megjelenik az Opera Web-böngésző legújabb változata. Elődeivel ellentétben az Opera 5 for Windows ingyenes lesz és továbbra is nyújtani fogja a korábban megszokott előnyöket: több platform (MacOS, BeOS, Linux és EPOC - különféle fejlesztési fázisokban) támogatása, gyorsaság, kis méret és változatlanul intelligens működés. Várhatóan hirdetésekkel fogja kompenzálni a korábban 39$-os licenc díjat a cég. Az Opera Software illetékesei nem kommentálták a hírt.

A hírek szerint az új változat főbb paramétereit és funkcióit december 6-án fogják közzétenni. Az ingyenessé válással az Opera 5 for Windows immár közvetlen vetélytársává válhat a szintén ingyenes Internet Explorer 5.5-nek és a Netscape 6-nak.

A hír már csak azért is érdekes (személyesen nekem is, mint az Opera-t 2 éve aktívan használó felhasználónak), mert az Opera 4 for Windows végleges változata csak idén augusztusban jelent meg: kérdem én mire a nagy sietség? Csak nem a 'verziószámháború' újabb esete áll fenn? Az Opera for Windows 4.02 verziószámnál tart, és már egyből jönne a következő verzió szint? Márpedig a 3-as verziónál 3.62 volt a végső fázis (egyben az volt sok szempontból a legjobb változat, egy pár apróságban még a 4.x-nél is jobb volt). Az Opera 4 for Windows valóban hasznos újdonságai egyebek között a következők voltak: integrált e-mail (szerény véleményem szerint gyengécske), 128-bit-es titkosítás, standard-ek: XML, cascading style sheet-ek, ECMAScript és JavaScript. De most mik lesznek az újdonságok és hol vannak a béta verziók?

Az sem világos, hogy az Opera csak a Windows-on fogja-e ingyen kínálni a böngészőt vagy az összes támogatott platformon is: a cég november 22-én szállította le 3.62-es verzióját a BeOS-hez, valamint a Beta 3 változatot az Opera for Linux 4-hez. Az OS/2-re történt fejlesztést sajnos leállította az Opera Software. Az EPOC-hoz (Psion) szintén szállítja már a cég a 3.62-es változatot, míg a Mac verzió hosszó ideje alfa stádiumban van.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.