Szerző: Vörös Péter

2000. december 1. 21:56

A Red Hat legújabb változata nem támogatja a SPARC-ot

A hivatalos verzió szerint egyszerűen nem volt kereslet a termék iránt, így a Red Hat Linux for SPARC nem lesz elérhető a Red Hat 7-es változattól kezdődően. Ezzel az Intel és az Compaq Alpha platform maradt a hivatalosan támogatott platformok között, bár a tervek szerint különféle processzorokkal felszerelt IBM szerverek támogatását is tervezi a cég.

A Red Hat természetesen továbbra is támogatja a korábbi Red Hat Linux for SPARC változatokat és ha megfelelő keresletet tapasztal a termék iránt, akkor 'újraélesztik' azt.

Kicsit hasonló a helyzet a Windows NT-ével: eleinte PowerPC, MIPS, Alpha és Intel platformokon egyaránt futott az operációs rendszer, de az alacsony kereslet miatt a Microsoft ma már csak az Intel processzorokat támogatja.

Egyes elemzők között a lépésnek nincs jelentősége a Sun szempontjából, hiszen a cég mindig is a Solaris-t tartotta az elsődleges operációs rendszernek a SPARC platformhoz. Az is elképzelhető, hogy sokkal inkább a Red Hat-IBM kapcsolat további javulását reméli e döntéstől a Red Hat.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a Linux közösség elhagyná az SPARC-ot: egy Ultralinux nevű fejlesztői csoport az UltraSparc-ra portolja a Linux-ot, sőt egyes programozóknak már sikerült Linux-ot futtatniuk 24 processzoros Sun E10000 szerveren (a Sun csúcskategóriájú kiszolgálójáról van szó).

Egyébként részben a Linux-nak köszönhetően a Sun a Solaris-t ingyenessé tette a 8 ill. annál kevesebb processzort használó számítógépeiben.

A Red Hat vetélytársai közül a SuSE a következő platformokat támogatja: Intel, PowerPC, IBM zSeries (korábbi nevén S/390) mainframe-ek, Compaq Alpha és szeptember óta SPARC is. A Turbolinux az Intel-t és az Alpha-t támogatja. A MandrakeSoft február óta támogatja az UltraSPARC-ot.

A Red Hat a múlt héten jelentette be a 7.0 Alpha-s változatát - az Intel változat már szeptemberben megjelent.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.

GEMINI

3

Licencelné az Apple a Google generatív MI modelljét

2024. március 18. 10:34

A Google Gemini hozná el a generatív képességeket az iPhone-okra, legalábbis már zajlanak az erről szóló tárgyalások. A részleteket egyelőre még nem véglegesítették a felek.