Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. szeptember 14. 12:57

Hasznosabb víruskeresővé lép elő Google Play Protect

A külső forrásból telepített appok esetén is valós idejű fenyegetésészlelést fog kínálni a Google programja.

Hamarosan új frissítés érkezik a hatéves Google Play Protecthez, ami az androidos eszközökön hivatott védelmet nyújtani a rosszindulatú programok ellen azzal, hogy telepítéskor ellenőrzi az alkalmazásokat, illetve szabályos időközöntként az eszközt is átvizsgálja. Eddig azonban volt egy nagy hiányossága a szoftvernek, mégpedig az, hogy a külső áruházakból és forrásokból töltött alkalmazások esetében nem végzett automatikus ellenőrzést.

A közelgő frissítéssel a Play Protect automatikusan átvizsgálja a külső forrásból származó alkalmazásokat még a telepítési folyamat során, hasonlóan az androidos mobilokon elérhető valós idejű víruskereső csomagokhoz. A külső áruházak és más forrásokból letöltött .apk fájlok teret adnak annak, hogy a felhasználók a Play Áruház kínálatán messzebbre nyúljanak, ám a kockázat is megnő a rosszindulatú szoftverek telepítésére.

protect

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A funkció egyelőre nem érhető el széles körben, a Play Store 37.5-ös kiadásával érkezik a felhasználókhoz valamikor a hónap során, utána a rendszer alapértelmezetten minden, az eszközre telepített appot átvizsgál.

A Google automatikusan átvizsgálja a Play Áruházba bekerülő appokat, de a biztonsági rendszer az eddig látott példák alapján nem nyújt száz százalékos biztonságot, számos fertőzött, rosszindulatú program jutott már el milliók eszközére a biztonságosnak tűnő digitális áruházon keresztül. A külső forrásokból származó appok vizsgálata minden esetre egy plusz réteget jelent.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról