Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. július 26. 10:50

A nyílt forráskód támogatását kéri a GitHub az MI-törvény kapcsán

Összefogtak a fejlesztők az open source égisze alatt, hogy mentesüljenek az unió közelgő MI-törvényének egyes szabályai alól.

A GitHub mellett a Hugging Face, a Creative Commons, az EleutherAI, a LAION és az Open Future is aláírója az uniós döntéshozóknak nemrég küldött nyílt levélnek, ami a közelgő MI-törvénnyel kapcsolatban tesz javaslatokat a nyílt forráskódú fejlesztések támogatására a szabályok véglegesítése előtt.

Az Európai Parlamentnek küldött javaslat a mesterséges intelligencia pontosabb definíciója mellett arra hívja fel a figyelmet, hogy a nyílt forráskódú modelleken dolgozó kutatók és fejlesztők nem profitálnak az MI-ből kereskedelmi értelemben, a különböző modellekkel szemben arányosan kellene követelményeket támasztani. Thomas Dohmke, a GitHub vezérigazgatója korábban már több alkalommal is beszélt arról, hogy a nyílt forráskódú fejlesztőket mentesíteni kéne a szabályok alól, mivel az előírások akadályozzák a nyílt forráskódú innovációt.

A mesterséges intelligencia körüli jogszabályi környezet általánosságban még erősen alakulóban van, az Európai Unió az elsők közt kezdett el kidolgozni átfogó kereteket a közelgő AI Act-tel, aminek tervezetét júniusban fogadta el a parlament. A kritikusok szerint a tervezetben túl tág az MI-technológiák meghatározása, miközben túl szűken értelmezi az alkalmazási szinteket. Mivel ez lehet az első átfogó, irányadó szabályzat, a későbbiekben irányt mutathat más kormányoknak is.

ai_act

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A fejlesztők egy része a nyílt forráskód mellett teszi le a voksát, hogy a generatív MI-modellek szélesebb fejlesztői közösség számára legyenek hozzáférhetők. A Stability AI kiadta a Stable Diffusion nyílt forráskódú változatát, a Meta pedig a Llama 2 nagy nyelvű modelljét, ami technikailag nem egészen követi a nyílt forráskódú szabványokat, mivel korlátozza, ki használhatja ingyenesen, és a képzési adatok forrásával kapcsolatban sem oszt meg információkat.

Az open source támogatói szerint a fejlesztés előnyére válik, ha az embereknek nem kell fizetniük a modellekhez való hozzáférésért, a képzésük is átláthatóbbá válik, azonban helyette egy sor más jellegű problémát vet fel a keretrendszereket szolgáltató cégek számára. Az OpenAI például úgy döntött, hogy a versenypiaci helyzetét féltve, továbbá biztonsági megfontolásból miatt nem osztja meg a GPT modellel kapcsolatos kutatásait.

A levél írói ragaszkodnak hozzá, hogy a mesterségesintelligencia-eszközök nyílt forráskódú megosztása nem tartozik a kereskedelmi tevékenységek közé, így nem is eshetnek a szabályozási intézkedések hatálya alá. A koalíció szerint a túlzott kötelezettségek a zárt és szabadalmaztatott MI-fejlesztéseket részesítik előnyben, míg a nyílt ökoszisztéma hátrányba kerülhet. Az MI-modellek valós körülmények közötti tesztelését tiltó szabályok a vállalatok szerint „jelentősen akadályoznak minden kutatást és fejlesztést”. 

Az OpenAI korábban már lobbizott az EU döntéshozóinál a szigorúbb szabályok ellen, néhány javaslata célt is ért, és bekerült a törvény legújabb verziójába, kérdés, hogy ezúttal hajlandó-e "enyhíteni" a törvényhozás.  Az Európai Parlament június 14-én fogadta el a törvényjavaslatot, amit 2023 végéig, a következő európai parlamenti választások előtt szeretne véglegesíteni.

a címlapról