Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. július 24. 15:10

Kibertámadás ért több norvég minisztériumot

A tavaly nyáron történt nagyszabású támadások után ismét célpontban az állami szféra, amiről részleteket egyelőre nem közölt a rendőrség, egy beszállító szoftveres sérülékenységét használták ki az elkövetők.

Tizenkét norvég kormányzati minisztériumot érintő kibertámadás hírét erősítette meg hétfőn a norvég kormány - számolt be róla a Reuters. Erik Hope, a minisztériumok szolgáltatásaiért felelős kormányhivatal vezetőjének közleménye szerint az elkövetők az egyik beszállító platformjában megbújó sérülékenységet használták ki, amit azóta sikerült javítani. A támadásra a szokatlanul nagy adatforgalom, mint gyanús aktivitás hívta fel a figyelmet július 12-én. A közlemény alapján a miniszterelnökséget, a külügyminisztériumot, valamint a honvédelmi és igazságügyi minisztériumot nem érintette az incidens, mivel más informatikai platformot használnak.

A hatóságok ennél több konkrétumot egyelőre nem kívánnak elárulni az incidenssel kapcsolatban, Hope szerint "rendkívül súlyos" az incidens, de a kormány munkáját nem befolyásolja. Az alkalmazottak hozzáférését átmenetileg letiltották munkahelyi feladatokhoz mobileszközökön (mobiltelefonon és iPaden), de asztali eszközökről továbbra is dolgozhatnak.

norvégia

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A norvég állami szektor korábban már több ízben volt kibertámadás célpontja, tavaly júniusban elosztott túlterheléses támadás (DDoS) ért több állami weboldalt és online szolgáltatást, aminek elkövetésével egy „oroszbarát” bűnözői csoportot vádoltak meg, míg 2021-ben a norvég parlament számítógépes rendszerét kompromittálták illetéktelenek, ahonnan adatokat sikerült lopniuk. Utóbbi támadást a Microsoft Exchange szolgáltatás egyik sérülékenységéhez kötötték. Az országban 2019 és 2021 között megháromszorozódott a kibertámadások száma, a súlyos incidensek száma 2022-ben a 2021-es szinttel azonos volt.

Norvégia jelenleg Európa legnagyobb gázszállítója, egyben Nyugat-Európa legnagyobb olajexportőre. A NATO-tag az Északi-sarkvidéken osztozik közös határral Oroszországgal, és fegyverekkel, humanitárius segélyekkel és pénzzel támogatja Ukrajnát az orosz-ukrán háborúban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról