Szerző: Koi Tamás

2023. május 31. 11:07

Elengedte első tévéokosítójának kezét a Google

Tíz év után nem támogatja tovább az első generációs Chromecast eszközöket a Google, így akinek a tévéjéhez még ilyen streamer csatlakozik, annak ideje elgondolkodni a cserén.

A tavasz során végképp lezárult a Google első generációs Chromecast tévéokosítójának karrierje: a Google terméktámogatási oldalán található áprilisi bejegyzést a 9to5Google szúrta ki elsőként. Az eszköz éppen tíz éve, 2013-ban került forgalomba azzal a céllal, hogy újszerű megközelítéssel varázsoljon népszerű - lehetőség szerint a Google valamelyik szolgáltatásához köthető - tartalmat az okosfunkciókkal illetve applikációkkal akkor még nem feltétlenül rendelkező tévék kijelzőjére.

Az első Chromecast ennek megfelelően nem működött önálló médialejátszóként, a tévékhez HDMI-n csatlakozó, pendrive-formájú eszközre helyette az okostelefonokról vagy tabletekről lehetett "átlőni" tartalmakat, mindössze annyi volt az előírás, hogy a két eszköz ugyanazon a (WiFi) hálózaton lássa egymást.

chromecast_2

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az eredeti, 35 dolláros Chromecastet az idők során több kisebb-nagyobb ráncfelvarrott, nagyobb teljesítményű utód követte (így például egy ponton megjelent a 4K-s lejátszási lehetőség), a legújabb, jelenleg kapható változat azonban szakítva az eredeti koncepcióval ma már valójában egy Google TV frontenddel és távirányítóval rendelkező önálló médialejátszóvá vált.

Az első változatra ettől függetlenül folyamatosan érkeztek a frissítések és hibajavítások, igaz, a legutóbbi, tavaly novemberi firmware megjelenése előtt három évet kellett várni az új szoftververzióra - mely most már hivatalosan is az utolsó kiadásnak minősül a sorban. A Google terméktámogatási oldala szerint az eszköz teljesítménye ennek megfelelően a jövőben várhatóan romlani fog.

A Chromecast-szériát Magyarországon soha nem hozta hivatalosan forgalomba a Google, ettől függetlenül azonban az eszközök - többnyire nyugat-európai importból - a mai napig beszerezhetők számos hazai értékesítőnél is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról