Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. május 16. 14:12

Az LG-vel közösködik az OLED tévék ziccerét kihagyó Samsung

A dél-koreai LG Display már ebben a negyedévben megkezdi a csúcskategóriás TV-panelek szállítását a Samsung Electronic számára, ami mindkét fél számára előnyös a tévés piac alsó kategóriájában egyre erősebbé váló kínai riválisokkal szemben.

Az LG Display-jel kötött megállapodás keretén belül a Samsung a másik dél-koreai óriás 77 hüvelykes, illetve 83 hüvelykes fehér OLED (WOLED) TV paneljeit fogja felhasználni - számolt be róla a Reuters iparági forrásokra hivatkozva. Így első alkalommal történik, hogy a Samsung a rivális féltől szerzi be a tévéiben használt paneleket, bár a korábbi híresztelések alapján már sejthető volt a lépés.

Ez egyben felfogható akár a vereség beismeréseként is, miután a Samsung a panelek magas költségeire hivatkozva 2015-ben felhagyott az OLED (Organic Light Emitting Diode, azaz szerves fénykibocsátó dióda) televíziók gyártásával, helyette inkább az olcsóbb, de gyengébb minőségű QLED tévékre összpontosított, miközben az OLED modellek egyre magabiztosabban uralták le a prémium szegmenst. A Samsung a tavaly kezdett ismét közelíteni az OLED felé első QD-OLED tévéjével.

samsunglg

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A tervek szerint az LG Display jövőre kétmillió kijelzőt szállít le a Samsungnak, amit a következő években 3 millióra, majd 5 millióra növel. A 2024-re várt 2 milliós OLED-panel szállítás értéke legalább 1,5 milliárd dollár lehet, és a gyártó teljes gyártási kapacitásának körülbelül 20-30 százaléka lehet az elemzők szerint.

Az Omdia piackutatása szerint az LG több mint 50 százalékos piaci részesedést szerzett az OLED tévék piacán, miközben a Sony 26 százalékkal, a Samsung pedig mindössze sovány 6 százalékkal van jelen. A két dél-koreai vállalat ügyletének időzítése olyan szempontból ideális, hogy az LG Display nemrég közzétett negyedéves jelentése a tévék iránti csökkenő keresletről, és ezáltal a vártnál alacsonyabb OLED-panel eladásokról árulkodott. A Samsung Electronics negyedéve szintén szörnyen sikerült a félvezetők iránti kereslet csökkenése és a memóriachip-gyártást érintő nehézségek miatt.

A Reuters szerint az üzlet révén a Samsung jobb esélyekkel indul annak érdekében, hogy megelőzze a Sony Corpot, az OLED tévék második legnagyobb szállítóját. A Samsung Electronics saját Samsung Display kijelzőkészítő egysége ,az Apple és a Samsung által gyártott mobiltelefonok OLED képernyőire összpontosít.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról