:

Szerzők: Dömös Zsuzsanna, Batiz Eszter

2023. május 5. 13:50

Összehívta Biden a tech vezéreket, hogy az MI-ről beszéljenek

A kétórás találkozó keretén belül az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy a tech cégek felelőssége az MI biztonságossága, de hamarosan szigorúbb szabályozásra számíthat a szektor.

Teljes hátszéllel támogatja a Fehér Ház a mesterséges intelligencát regulázó új jogszabályok és szabályozások kidolgozását, miután Joe Biden elnök összehívta a területen vezetőnek számító tech cégek vezetőit a legfontosabb problémák megvitatására egy zártkörű megbeszélésre. A meghívottak közt voltak a Microsoft, a Google, az OpenAI és az Anthropic vezetői.

Biden elnök és Kamala Harris alelnök a kétórás találkozó alatt arra figyelmeztette a vezetőket, hogy a vállalatoknak „etikai, erkölcsi és jogi felelősségük” garantálni termékeik biztonságosságát, még azelőtt, hogy szélesebb körben elérhető válnak a nagyközönség számára. A rövid találkozó alatt Harris végig hangsúlyozta a cégek felelősségét. A Fehér Ház szerint a konstruktív beszélgetés során kitértek az átláthatóság, a biztonság és a hatékonyság fontosságára is, a cégvezetőknek mérsékelniük kell az MI egyénekre, a társadalomra és a nemzetbiztonságra gyakorolt ​​jelenlegi és potenciális kockázatokat.

biden_mi

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A döntéshozók számára egyre sürgetőbb, hogy lépést tartsanak az MI körül kialakuló fegyverkezési versennyel, aminek a tempóját a tavaly novemberben széles körben elérhetővé vált ChatGPT és annak felbukkanó alternatívái lendítették meg. A ChatGPT-t és a többi generatív eszközt millióan kezdték el használni hirtelen szövegek, képek, tartalmak és kódok előállítására, aminek kapcsán gyorsan felmerültek az adatvédelemmel, dezinformációval és összességében a munka jövőjével kapcsolatos aggodalmak.

A Biden-adminisztráció és a vezérigazgatók találkozója egy szélesebb körű erőfeszítés része, amelynek révén a kormány az MI-t érintő kérdésekben jogvédőkkel, kutatókkal, polgárjogi csoportokkal és más érdekelt felekkel működik együtt a válaszok kidolgozásához.  

A Fehér Ház emellett bejelentette továbbá, hogy 140 millió dollárt fektet be a nemzeti mesterséges intelligenciakutató intézetek számának növelésére, amelyek a tervek szerint a közegészségügytől a kiberbiztonságig terjedő területeken fogják meglendíteni az ilyen jellegű kutatásokat. A beruházás azonban még mindig csak töredéke annak, amit a magánszektorbeli vállalatok a technológia fejlesztésébe költenek, elég csak említenii a Microsoft korábbi 10 milliárd dollárját, amit beletolt az OpenAI-ba.

Az Egyesült Államok szabályozói  eddig korántsem mutattak annyira szigorú hozzáállást szabályozás tekintetében, mint az európai kormányok. Apróbb lépések viszont már történtek: Biden februárban írta alá a rendeletet, ami arra utasítja a szövetségi ügynökségeket, hogy ne használják elfogultan az MI-eszközöket, emellett a Biden-adminisztráció közzétett egy kockázatkezelési keretrendszert is.

Mindeközben az Európai Unió két évvel az előterjesztés után a héten elfogadta a mesterséges intelligencia jövőbeni, az EU tagállamain belüli működését meghatározó keretrendszer szabálytervezetének időközben kiterjesztett verzióját (AI Act, AIA), ami az elképzelések szerint az MI-rendszerek által jelentett sajátos kockázatokat hivatott kezelni, és az első átfogó törvénycsomag lenne a területen. A következő, egyeztetési szakaszban az uniós törvényhozók és a tagállamok megtárgyalják a törvényjavaslat végső részleteit. A Biden-adminisztráció a közlemény szerint az európai kollégákkal dolgozik együtt a saját szabályozásainak a kidolgozásában.

Az Egyesült Királyság versenyszabályozó hatósága (CMA) pedig csütörtökön jelentette be, hogy átfogó vizsgálatot indít annak feltárása, hogy a mesterséges intelligencia piacán milyen szabályozások és elvek lennének szükségesek az egészséges verseny érdekében.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 20:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.