Szerző: Koi Tamás

2023. április 5. 09:59

Jogsértő netes tartalmak blokkolásához kért jogkört a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal szeretné elérni, hogy több más hatósághoz hasonlóan jogosultságot kapjon bizonyos jogsértő tartalmak internetes elérésének blokkolására - derül ki a szervezet 2022. évi beszámolójából.

Rigó Csaba Balázs elnök köszöntőjét követően egy az Országgyűlésnek címzett javaslattal folytatódik a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tegnap publikált 2022-es parlamenti beszámolója, melyben a szervezet arra kéri a testületet, hogy teremtse meg annak a törvényi feltételeit, hogy a versenyhatóság - más hatóságokhoz hasonlóan - jogosult legyen jogsértő tartalmak esetén az "internetes hozzáférés" letiltására.

A szervezet indoklása szerint a GVH több eljárásában is tapasztalta, hogy amennyiben bizonyos jogellenes vagy jogellenesen forgalmazott termékek (pl. Elf Bar dohánygyártmány) online kereskedelmi gyakorlata ellen eljárva a jogsértő vállalkozások webhelyének elérhetetlenné tételére kötelez egy vállalkozást, az a kötelezés ellenére viszonylag egyszerűen folytatni tudja a jogszabályba ütköző tevékenységét, például azzal, hogy áthelyezi webshopját egy új tárhelyszolgáltatóhoz.

elfbar

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A versenyhatóság döntéseinek végrehajtása ezért nem, vagy csak nehézkesen vezet eredményre, különösen akkor, ha a végrehajtásra kötelezett vállalkozás (akár a jogsértő kereskedő, akár a weboldal tárhelyszolgáltatója) székhelye nincs Magyarországon - áll a beadványban.

Az elektronikus hírközlésről szóló törvény lehetőséget biztosít a büntetőügyben eljáró bíróság vagy a külön törvényben meghatározott hatóság által elrendelt esetekben a jogellenes tartalmakhoz való hozzáférés ideiglenes vagy végleges hozzáférhetetlenné tételére. Jelenleg többek között a szerencsejáték-felügyeleti hatóság, valamint a fogyasztóvédelmi hatóságok rendelkeznek letiltási jogosultsággal a hatáskörükbe tartozó magatartásokat illetően, a GVH-nak azonban jelenleg nincs ilyen hatásköre.

Mivel e hatáskör törvényi felhatalmazással gyakorolható, a GVH javasolja a jogsértések tekintetében alkalmazható, a Tpvt.-ben megállapított jogkövetkezmények körét kiegészíteni azzal, hogy a versenyhatóság is elrendelhesse a hozzáférhetetlenné tételt. A szervezet álláspontja szerint a Fogyasztóvédelmi törvény szabályai analógiaként szolgálhatnak egy esetleges jogszabály-módosítás esetén.

Ez utóbbi konkrétan azt mondja ki, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság elrendelheti az online felületről a tartalom eltávolítását vagy egy online felülethez való hozzáférés korlátozását, vagy akár azt is, hogy a tárhelyszolgáltató az online felületet távolítsa el, az ahhoz való hozzáférést tiltsa le vagy korlátozza, továbbá elrendelheti, hogy a domainszolgáltatók és domainnyilvántartók domainnevet töröljenek.

A fogyasztóvédelmi hatóság a határozatában elrendelheti ezeket a kötelezéseket, amely határozatának kötelezettje - annak határozatban történő megjelölése nélkül - valamennyi elektronikus hírközlési szolgáltató. Az ideiglenes hozzáférhetetlenné tétel végrehajtását a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szervezi és ellenőrzi.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról