Szerző: Koi Tamás

2023. április 5. 09:59

Jogsértő netes tartalmak blokkolásához kért jogkört a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal szeretné elérni, hogy több más hatósághoz hasonlóan jogosultságot kapjon bizonyos jogsértő tartalmak internetes elérésének blokkolására - derül ki a szervezet 2022. évi beszámolójából.

Rigó Csaba Balázs elnök köszöntőjét követően egy az Országgyűlésnek címzett javaslattal folytatódik a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tegnap publikált 2022-es parlamenti beszámolója, melyben a szervezet arra kéri a testületet, hogy teremtse meg annak a törvényi feltételeit, hogy a versenyhatóság - más hatóságokhoz hasonlóan - jogosult legyen jogsértő tartalmak esetén az "internetes hozzáférés" letiltására.

A szervezet indoklása szerint a GVH több eljárásában is tapasztalta, hogy amennyiben bizonyos jogellenes vagy jogellenesen forgalmazott termékek (pl. Elf Bar dohánygyártmány) online kereskedelmi gyakorlata ellen eljárva a jogsértő vállalkozások webhelyének elérhetetlenné tételére kötelez egy vállalkozást, az a kötelezés ellenére viszonylag egyszerűen folytatni tudja a jogszabályba ütköző tevékenységét, például azzal, hogy áthelyezi webshopját egy új tárhelyszolgáltatóhoz.

elfbar

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A versenyhatóság döntéseinek végrehajtása ezért nem, vagy csak nehézkesen vezet eredményre, különösen akkor, ha a végrehajtásra kötelezett vállalkozás (akár a jogsértő kereskedő, akár a weboldal tárhelyszolgáltatója) székhelye nincs Magyarországon - áll a beadványban.

Az elektronikus hírközlésről szóló törvény lehetőséget biztosít a büntetőügyben eljáró bíróság vagy a külön törvényben meghatározott hatóság által elrendelt esetekben a jogellenes tartalmakhoz való hozzáférés ideiglenes vagy végleges hozzáférhetetlenné tételére. Jelenleg többek között a szerencsejáték-felügyeleti hatóság, valamint a fogyasztóvédelmi hatóságok rendelkeznek letiltási jogosultsággal a hatáskörükbe tartozó magatartásokat illetően, a GVH-nak azonban jelenleg nincs ilyen hatásköre.

Mivel e hatáskör törvényi felhatalmazással gyakorolható, a GVH javasolja a jogsértések tekintetében alkalmazható, a Tpvt.-ben megállapított jogkövetkezmények körét kiegészíteni azzal, hogy a versenyhatóság is elrendelhesse a hozzáférhetetlenné tételt. A szervezet álláspontja szerint a Fogyasztóvédelmi törvény szabályai analógiaként szolgálhatnak egy esetleges jogszabály-módosítás esetén.

Ez utóbbi konkrétan azt mondja ki, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság elrendelheti az online felületről a tartalom eltávolítását vagy egy online felülethez való hozzáférés korlátozását, vagy akár azt is, hogy a tárhelyszolgáltató az online felületet távolítsa el, az ahhoz való hozzáférést tiltsa le vagy korlátozza, továbbá elrendelheti, hogy a domainszolgáltatók és domainnyilvántartók domainnevet töröljenek.

A fogyasztóvédelmi hatóság a határozatában elrendelheti ezeket a kötelezéseket, amely határozatának kötelezettje - annak határozatban történő megjelölése nélkül - valamennyi elektronikus hírközlési szolgáltató. Az ideiglenes hozzáférhetetlenné tétel végrehajtását a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szervezi és ellenőrzi.

a címlapról