:

Szerző: Koi Tamás

2023. április 5. 09:59

Jogsértő netes tartalmak blokkolásához kért jogkört a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal szeretné elérni, hogy több más hatósághoz hasonlóan jogosultságot kapjon bizonyos jogsértő tartalmak internetes elérésének blokkolására - derül ki a szervezet 2022. évi beszámolójából.

Rigó Csaba Balázs elnök köszöntőjét követően egy az Országgyűlésnek címzett javaslattal folytatódik a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tegnap publikált 2022-es parlamenti beszámolója, melyben a szervezet arra kéri a testületet, hogy teremtse meg annak a törvényi feltételeit, hogy a versenyhatóság - más hatóságokhoz hasonlóan - jogosult legyen jogsértő tartalmak esetén az "internetes hozzáférés" letiltására.

A szervezet indoklása szerint a GVH több eljárásában is tapasztalta, hogy amennyiben bizonyos jogellenes vagy jogellenesen forgalmazott termékek (pl. Elf Bar dohánygyártmány) online kereskedelmi gyakorlata ellen eljárva a jogsértő vállalkozások webhelyének elérhetetlenné tételére kötelez egy vállalkozást, az a kötelezés ellenére viszonylag egyszerűen folytatni tudja a jogszabályba ütköző tevékenységét, például azzal, hogy áthelyezi webshopját egy új tárhelyszolgáltatóhoz.

elfbar

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A versenyhatóság döntéseinek végrehajtása ezért nem, vagy csak nehézkesen vezet eredményre, különösen akkor, ha a végrehajtásra kötelezett vállalkozás (akár a jogsértő kereskedő, akár a weboldal tárhelyszolgáltatója) székhelye nincs Magyarországon - áll a beadványban.

Az elektronikus hírközlésről szóló törvény lehetőséget biztosít a büntetőügyben eljáró bíróság vagy a külön törvényben meghatározott hatóság által elrendelt esetekben a jogellenes tartalmakhoz való hozzáférés ideiglenes vagy végleges hozzáférhetetlenné tételére. Jelenleg többek között a szerencsejáték-felügyeleti hatóság, valamint a fogyasztóvédelmi hatóságok rendelkeznek letiltási jogosultsággal a hatáskörükbe tartozó magatartásokat illetően, a GVH-nak azonban jelenleg nincs ilyen hatásköre.

Mivel e hatáskör törvényi felhatalmazással gyakorolható, a GVH javasolja a jogsértések tekintetében alkalmazható, a Tpvt.-ben megállapított jogkövetkezmények körét kiegészíteni azzal, hogy a versenyhatóság is elrendelhesse a hozzáférhetetlenné tételt. A szervezet álláspontja szerint a Fogyasztóvédelmi törvény szabályai analógiaként szolgálhatnak egy esetleges jogszabály-módosítás esetén.

Ez utóbbi konkrétan azt mondja ki, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság elrendelheti az online felületről a tartalom eltávolítását vagy egy online felülethez való hozzáférés korlátozását, vagy akár azt is, hogy a tárhelyszolgáltató az online felületet távolítsa el, az ahhoz való hozzáférést tiltsa le vagy korlátozza, továbbá elrendelheti, hogy a domainszolgáltatók és domainnyilvántartók domainnevet töröljenek.

A fogyasztóvédelmi hatóság a határozatában elrendelheti ezeket a kötelezéseket, amely határozatának kötelezettje - annak határozatban történő megjelölése nélkül - valamennyi elektronikus hírközlési szolgáltató. Az ideiglenes hozzáférhetetlenné tétel végrehajtását a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szervezi és ellenőrzi.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 03:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.