:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. március 14. 10:21

Ingyen használható a NordVPN Meshnet szolgáltatása

Ingyenes eszközt tett elérhetővé a jól ismert VPN-cég azok számára, akik nem kívánnak fizetni a prémium szolgáltatásokért. A Meshnet kliensével a felhasználók eszközei közvetlenül kapcsolódhatnak más eszközökhöz egy titkosított magánhálózaton keresztül.

A NordVPN a nem fizető felhasználók számára is elérhetővé tette a tavaly júniusban indított ingyenes Meshnet nevű szolgáltatás kliensalkalmazását Windows, macOS és Linux rendszerekhez, aminek a képességei ugyan egy ideje elérhetők a NordVPN-alkalmazásokban, de különálló ingyenes termékként szélesebb réteghez juthat el. Egy felhasználó 10 saját eszközt csatlakoztathat egy Mesh-hálózathoz, illetve további 50 eszközt hivatkozás segítségével. 

A Meshnet privát, titkosított alagutat kínál a különféle eszközök közt (legyenek azok bárhol fizikailag), lényegében saját virtuális magánhálózat létrehozását teszi lehetővé a számítógépek vagy mobileszközök közt. Hagyományos helyzetben a VPN-szolgáltatások biztonságos csatornákat hoznak létre az eszköz és a VPN-kiszolgáló között, a Meshnet ugyanezt teszi, de a forgalmat egy másik Meshnet-kompatibilis eszközön keresztül irányítja, így saját VPN-kiszolgálót lehet vele létrehozni.

vpn_kiemelt_(1)

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A netezők a titkosított forgalmat szinte bármely általuk választott eszközön keresztül irányíthatják: például külföldön csatlakozhatnak egy otthoni számítógéphez, így saját IP-címükkel böngészhetnek az interneten. Vagy egy tengerentúlon élő barátjuk eszközén keresztül irányíthatják a forgalmat ezen eszközök IP-címei segítségével. A földrajzilag korlátozott platformokhoz és felhasználói adatokhoz is biztonságosabb hozzáférést nyújt annál, mintha kockázatos, nem biztonságos WiFi-hozzáférési pontokat használnának. A Meshnet emellett virtuális helyi hálózatként (LAN) is működik, így a felhasználók akár LAN-kábelek nélkül játszhatnak a barátaikkal.

A NordVPN közleménye szerint az ingyenesség nem azt jelenti, hogy a "felhasználó a termék", és hogy adatokat gyűjtenének róluk, vagy reklámokat jelenítenek meg számukra, a Meshnet üzemeltetése viszonylag olcsó, és a cég 5000 szerverből álló globális infrastruktúrájának kis részét igényli, a meglévő erőforrásokon túl nem igényelt további befektetést és komolyabb fejlesztéseket. 

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.