:

Szerző: Koi Tamás

2023. január 9. 13:23

Tévé helyett lisztet és étolajat vettünk online 2022-ben

Részben a jelentősen megugró inflációnak, részben az árstopos termékeknek (illetve azok hiányának) köszönhetően tavaly az online kiskereskedelemben taroltak az ún. FMCG termékek, amiből azok a nagy piaci szereplők tudtak profitálni, melyek az évek során a szakosodás helyett az általános kereskedelmi profil felé fordultak.

Jelentős mértékben felbolygatta a online kiskereskedelmi szektort (is) a tavalyi évben megjelenő gazdasági válság, melynek hatásait többszörösen is érezték a piaci szereplők, mérettől függetlenül. A szektor legnagyobb szereplőjének számító, romániai tulajdonosi háttérrel rendelkező eMAG szerint a tavalyi év az elmúlt évtized legkevésbé kiszámítható időszaka volt, átalakítva a sok éve stabil vásárlási szokásokat.

Erre utal legalábbis, hogy 2022-ben csaknem duplájára nőtt az élelmiszer-rendelések száma a cégnél az előző évhez képest, ezen belül a legjobban a nagy kiszerelésű étolajok és lisztek fogytak- számolt be róla a társaság. Az üdítő- és más alkoholmentes italok nagy kiszerelésű szettjei ugyancsak népszerűek voltak, sokan ásványvizet is online rendeltek házhoz, illetve a kávéeladások is a háromszorosára nőttek.

fmcg

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Jelzésértékű, hogy eközben eladási darabszám alapján 2022-ben nem jutottak be a top 20-ba az okosórák és tévék (utóbbiak úgy, hogy foci vb-t rendeztek tavaly év végén, illetve a készülékek fogyasztói ára nem követte le az inflációt), illetve már 2021-ben eltűntek a legnépszerűbb termékek köréből (legalábbis vásárolt darabszám alapján) a noteszgépek, melyek iránt a kereslet a pandémia első időszakában még jóval jelentősebbnek számított.

Tavaly ugyanakkor sokan vásároltak a korábbinál energiatakarékosabb háztartási nagygépeket az eMAG-nál: ezek közül a hűtő- és fagyasztószekrényeket (utóbbiból 90 százalékkal többet vettek, mint egy évvel korábban), valamint az elektromos sütőket és főzőlapokat keresték a legnagyobb számban a vevők.

2022-ben már nyáron beindult az elektromos fűtőeszközök szezonja a rezsicsökkentési szabályok változása nyomán, amelyek közül a hősugárzók voltak a legnépszerűbbek, de sokan rendeltek elektromos radiátort is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 04:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.