Szerző: Koi Tamás

2022. szeptember 22. 09:17

Megint szorítania kell a nadrágszíjon a Meta-nak

Fennállása eddigi legnagyobb krízisének kellős közepén jár a Meta, mely a világ legismertebb közösségi szolgáltatásaival globálisan több milliárd felhasználót ér el. A cég egyre drasztikusabb intézkedésekkel kénytelen reagálni a működési környezetét ért negatív hatásokra.

A héten újabb rossz hír érkezett a Meta háza tájáról: a cégvezetés korábbi, vészjósló hangvételű belső kommunikációja alapján megkezdődtek a nagyobb léptékű, az aktív munkaerőállomány létszámát is érintő költségtakarékossági intézkedések. A The Wall Street Journal tegnapi riportja szerint a Meta szép csendben létszámleépítésbe kezdett, hogy teljesíteni tudja a következő hónapokra kitűzött, 10%-os költségcsökkentési tervet.

Bennfentes források szerint a most zajló intézkedések valójában csak az előszelei lehetnek egy jóval drasztikusabb költségtakarékossági csomagnak, mely elkerülhetetlenné teszi a nagyobb létszámú leépítést a cégnél. A riport szerint már a mostani létszámleépítések sem a Meta eddigi gyakorlatának megfelelően zajlanak, azaz már nem csak a rosszabbul teljesítő alkalmazottakat rostálják ki, hanem azokat is, akik jó vagy kiváló értékeléssel rendelkeznek.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a mostani, "csendes" létszámleépítési kör hány munkavállalót érint a cégnél.

meta_walking

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A cégcsoportnál mindez igen jelentős váltásnak számít a korábbi évek toborzási akcióihoz képest. A kontrasztot jól szemlélteti, hogy a második negyedév végén a Meta-nak 83500 alkalmazottja volt globálisan, 32%-kal több, mint egy évvel korábban. A legnagyobb létszámban a Metaverzumot fejlesztő Reality Labshoz kerültek új munkavállalók, ahhoz a részleghez, melynél idén a legtöbb fejlesztés alatt álló projektet elkaszálták eddig, illetve ami a legnagyobb veszteséget termeli a cégnek.

A cég belső kommunikációja fokozatosan készítette fel a munkavállalókat az előttük álló nehéz időszakra, egyben természetesen üzenetet küldve a piacnak. A cégvezetés májusban még csak a toborzás visszafogásáról beszélt nyíltan, júliusban pedig konkrétumokat is közöltek ezzel kapcsolatban. Mark Zuckerberg akkor azt írta a dolgozóknak, hogy a társaság legalább 30 százalékkal vágja vissza a felvenni tervezett mérnökök számát, az eredetileg tervezett 10 ezer helyett csak 6-7 ezer új dolgozóval bővül 2022 során.

Zuckerberg a nyáron közölte, a Meta-nak minden eddiginél súlyosabb helyzetben kell majd helytállnia, mely elsősorban a kedvezőtlen gazdasági környezetnek köszönhető, ugyanakkor a céget rendkívül érzékenyen érintette az Apple tavalyi adatvédelmi intézkedése, az iOS operációs rendszerbe épített követőkód-tiltás is. Ha ez nem lenne elég, a vállalatnak a nyakára nőttek a versenytársak is, így elsősorban a ByteDance-hoz tartozó TikTok, mely ma már egyértelműen a fiatal korosztály első számú közösségimédia-platformja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról