Szerző: Koi Tamás

2022. szeptember 22. 09:17

Megint szorítania kell a nadrágszíjon a Meta-nak

Fennállása eddigi legnagyobb krízisének kellős közepén jár a Meta, mely a világ legismertebb közösségi szolgáltatásaival globálisan több milliárd felhasználót ér el. A cég egyre drasztikusabb intézkedésekkel kénytelen reagálni a működési környezetét ért negatív hatásokra.

A héten újabb rossz hír érkezett a Meta háza tájáról: a cégvezetés korábbi, vészjósló hangvételű belső kommunikációja alapján megkezdődtek a nagyobb léptékű, az aktív munkaerőállomány létszámát is érintő költségtakarékossági intézkedések. A The Wall Street Journal tegnapi riportja szerint a Meta szép csendben létszámleépítésbe kezdett, hogy teljesíteni tudja a következő hónapokra kitűzött, 10%-os költségcsökkentési tervet.

Bennfentes források szerint a most zajló intézkedések valójában csak az előszelei lehetnek egy jóval drasztikusabb költségtakarékossági csomagnak, mely elkerülhetetlenné teszi a nagyobb létszámú leépítést a cégnél. A riport szerint már a mostani létszámleépítések sem a Meta eddigi gyakorlatának megfelelően zajlanak, azaz már nem csak a rosszabbul teljesítő alkalmazottakat rostálják ki, hanem azokat is, akik jó vagy kiváló értékeléssel rendelkeznek.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a mostani, "csendes" létszámleépítési kör hány munkavállalót érint a cégnél.

meta_walking

En ensom person ler ikke lett. (x)

Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

En ensom person ler ikke lett. (x) Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

A cégcsoportnál mindez igen jelentős váltásnak számít a korábbi évek toborzási akcióihoz képest. A kontrasztot jól szemlélteti, hogy a második negyedév végén a Meta-nak 83500 alkalmazottja volt globálisan, 32%-kal több, mint egy évvel korábban. A legnagyobb létszámban a Metaverzumot fejlesztő Reality Labshoz kerültek új munkavállalók, ahhoz a részleghez, melynél idén a legtöbb fejlesztés alatt álló projektet elkaszálták eddig, illetve ami a legnagyobb veszteséget termeli a cégnek.

A cég belső kommunikációja fokozatosan készítette fel a munkavállalókat az előttük álló nehéz időszakra, egyben természetesen üzenetet küldve a piacnak. A cégvezetés májusban még csak a toborzás visszafogásáról beszélt nyíltan, júliusban pedig konkrétumokat is közöltek ezzel kapcsolatban. Mark Zuckerberg akkor azt írta a dolgozóknak, hogy a társaság legalább 30 százalékkal vágja vissza a felvenni tervezett mérnökök számát, az eredetileg tervezett 10 ezer helyett csak 6-7 ezer új dolgozóval bővül 2022 során.

Zuckerberg a nyáron közölte, a Meta-nak minden eddiginél súlyosabb helyzetben kell majd helytállnia, mely elsősorban a kedvezőtlen gazdasági környezetnek köszönhető, ugyanakkor a céget rendkívül érzékenyen érintette az Apple tavalyi adatvédelmi intézkedése, az iOS operációs rendszerbe épített követőkód-tiltás is. Ha ez nem lenne elég, a vállalatnak a nyakára nőttek a versenytársak is, így elsősorban a ByteDance-hoz tartozó TikTok, mely ma már egyértelműen a fiatal korosztály első számú közösségimédia-platformja.

Október végén 8 alkalmas, 24 órás, online képzéseket indítunk, melyekre most early bird kedvezménnyel jelentkezhetsz. A képzések utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

roller coaster

2

Profit-hullámvasúton a Samsung

2022. október 6. 14:39

A dél-koreai multit elérte válság szele, három év óta először csökkenhet a cég profitja.