Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. szeptember 13. 09:40

Lengyel céggel egyesül a Codecool

A helyi piacokon márkanevüket megtartva részvénycsere útján olvad össze a Codecool és a lengyel Software Development Academy (SDA), hogy enyhítse az informatikushiányt a közép-európai régióban. A tranzakció mérete nem nyilvános.

Egyesül Közép-Európa két vezető EdTech (oktatástechnológiai) vállalata, a Codecool és a Software Development Academy (SDA) – közölték a felek kedd délelőtt. A hét éve alapított Codecool Programozóiskola Magyarországon túl az elmúlt években Lengyelország, Románia és Ausztria irányába terjeszkedett, hasonló pályát futott be Lengyelországból indulva a Software Development Academy az informatikai képzések területén. A régióból más érdekes hír is befutott az elmúlt napokban: hazánk legnagyobb szállásközvetítő oldalának, a Szallas.hu-nak a tulajdonosát egy lengyel e-kereskedelmi és médiavállalat-csoport vásárolja meg.

Az egyesítést követően a Codecoolból és az SDA-ból létrejövő, digitális készségeket oktató cég már 8 országban (Magyarország, Lengyelország, Románia, Ausztria, Szlovákia, Csehország, Észtország és Albánia) lesz jelen, és évente mintegy 15 000-20 000 magánszemélyt és közel 400 vállalatot fog kiszolgálni a közép-európai régióban. A cégek a helyi piacokon megtartják a márkanevüket, tehát továbbra is Codecool és SDA néven lesznek jelen.

A részvénycsere útján lebonyolított egyesülést követően az ügyvezető Michał Mysiak lesz, míg Boda József az egyesült vállalat szervezetfejlesztéséért és oktatási koncepciójáért felelős alelnökének pozícióját tölti be. Az SDA volt, aki nyitott, pontosabban megkereste a Codecool egyik befektetőjét valamilyen ki- vagy felvásárlási lehetőségért, ebből jutottak odáig, hogy megnézik, mire jutnának közösen - mondta el Bálint Viktor, a Codecool nemzetközi terjeszkedésért és marketingért felelős vezetője a Forbes.hu-nak.

michal_mysiak_es_boda_jozsef
michal mysiak és boda józsef

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A két kódiskola célja, hogy a szakemberhiányt a közép-európai régióra összpontosítva kezelje, többek közt vállalati át- és továbbképzési programok segítségével. Boda szerint Közép-Európa legerősebb digitális képzési hálózatát létrehozva közösen még eredményesebben tudnak majd küzdeni a soha nem látott mértékű digitális szakemberhiány ellen. A kormányzati oldalon eddig már két sikeres átképzési programot bonyolítottak le: Albániában 10 000 IKT-szakembert képeztek, Magyarországon pedig mintegy 600 főt. A vállalat fontosnak tartja, ezért ösztönzi és támogatja a nők részvételét az IT szektorban.

A Codecool és az SDA üzleti partnerei közé közel 400 globális és helyi márka tartozik a régióból, olyan kulcsfontosságú partnerek, mint az Accenture, a Microsoft, a Motorola, a Morgan Stanley, az Ericsson vagy a Vodafone.

Az Európai Unió továbbra is küzd, azzal hogy az infokommunikációs technológiai (IKT) szektorból körülbelül 1,8 millió szakember hiányzik, ami magába foglalja a munkaerőpiacról hiányzó tehetségeket, és a már ezen a területen dolgozó, de folyamatos továbbképzésre szoruló munkavállalókat is. 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról