Szerző: Vörös Péter

2000. november 20. 06:23

Gary Bloom kilép a Oracle-től és a Veritas elnök-vezérigazgatója lesz

[Bloomberg, CNET, TechWeb] A 40 éves Bloom az Oracle marketing, támogatás, ill. oktatási részlegét, valamint a kockázati tőkealapját vezette és sokak szerint rajta volt azon a rövid listán, amelyen Larry Ellison, a jelenlegi elnök-vezérigazgató utódját sorolják fel a megfigyelők. A rendszertermékek részleg ügyvezető igazgatóhelyetteseként Bloom felelt az Oracle adatbázis üzletágáért és ő vezette a cég Internetes ill. e-üzleti tevékenységet is.

A Veritas Software-nél Bloom az elnök-vezérigazgatói posztot veszi át Mark Leslie-től, aki elnök-vezérigazgató volt az utóbbi 10 évben a tárolási menedzsment szoftvereket készítő cégnél. Leslie az igazgatótanács elnöke marad, Bloom az igazgatótanácsnak is tagja lesz. December közepéig fele-fele idejét tölteni Bloom az Oracle-nél ill. a Veritas-nál. Leslie szerint is Bloom a megfelelő ember ahhoz, hogy az 1 milliárd $-os céget 10 milliárd $-os céggé növessze.

Bloom, az Oracle ügyvezető igazgatóhelyettese 14 évet dolgozott a világ második legnagyobb szoftvercégénél - és ő már a második magas rangú vezető, aki otthagyja az Oracle-t idén. Júniusban a cég elnöke és működtetésért felelős vezérigazgatója (COO), az 53 éves Ray Lane távozott a cégtől, miután Larry Ellison, a cég elnök-vezérigazgatója egyre jobban beleszólt a működtetéssel kapcsolatos dolgokba és napi felelősségének nagy részétől megfosztotta.

Bloom szerint döntése csak időzítés kérdése volt: mindenképpen elnök-vezérigazgató akart lenni és az világosan látszik, hogy az Oracle elnök-vezérigazgatója még jó ideig Ellison lesz. Ellison szerint kedvező feltételekkel távozik Bloom és távozása nem érinti a működtetést.

A marketing divízió vezetője Mark Jarvis igazgató lesz. A vállalati fejlesztési részleg és az Oracle kockázati tőkealapját Safra Catz ügyvezető igazgatóhelyettes (korábban befektetési bankár a Donaldson, Lufkin & Jenrette Inc.-nál). Ellison kijelentette, hogy Bloom korábbi feladatainak ellátását teljes egészében belülről oldják meg, nem vesznek fel e célból senkit.

Befektetők és elemzők kedvelt jelöltje volt Ellison utódjaként, ha ne adj' Isten történne valami Ellison-nal: pl. saját repülőgépén vagy jachtján. A helyzet kicsit hasonló a General Electric-éhez, ahol egyszerűen túl sok jelölt van az utódlásra.

Ami a Veritas-t illeti, ez a cég üzleti ill. olyan szoftvereket készít, amely Web-helyek futtatását könnyítik meg. A cég részvényárfolyama közel megtízszereződött az utóbbi két évben, mivel a kereslet igen erős volt a megbízható Web-helyek elkészítésével kapcsolatban.

A Veritas egyebek között az Oracle-lel és a Sun Microsystems-szel is együttműködik szoftverek, számítógépek és szolgáltatások együttes értékesítésében. Ellison szerint Bloom távozása nem befolyásolja a két cég együttműködését, sőt még szorosabbá is válhat, mivel Ellison igen nagyra tartja a Veritas-t. A két cég együttműködése során ismerte meg egyre szorosabban egymást a Veritas és Bloom.

Az Oracle részvényárfolyama pénteken nap közben közel 4$-ral csökkent a hír hatására, de a tőzsdei nap zárására sikerült erősödni és 1,44$-ral (5,25%-kal) 28,81$-ra emelkedett a részvényárfolyam. A Veritas (amelynek ez évi csúcsa 174$ volt márciusban) kb. 10$-t esett a 121$-os nyitási árból, amikor a hír hallatára felfüggesztették a cég részvényeinek kereskedését.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról