:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. május 11. 10:31

Véget ér a dal: viszlát iPod Touch!

Búcsúzik az Apple ikonikus hordozható zenelejátszója, mely nem csak egy egész iparág virágzásának ágyazott meg, de a cupertinói céget is elindította a világ legértékesebb vállalatává válásának útján.

HIRDETÉS

Az Apple felhagy a zenelejátszói kínálatában elérhető utolsó mohikán, az iPod Touch gyártásával, már csak addig lehet vásárolni az ikonikus eszközből, „amíg a készlet tart”. A cupertinói cég ezzel teljesen felhagy a dedikált zenelejátszók készítésével, de közleménye szerint az iPodok szellemisége minden további más eszközében tovább él, legyen szó az iPhone, az iPad, vagy a HomePod Mini szériákról.

A 2007-ben bemutatott iPod Touch az iPod termékvonal utolsó nagy túlélője volt, valójában egy mobilhálózati csatlakozás és funkciók nélküli iPhone - és kvázi ebből a kütyüből nőtte ki magát az Apple máig legnagyobb példányszámban eladott, legsikeresebb hardverszériája, az iPhone (a két termékvonal olyannyira édestestvérnek számított eleinte, hogy az Apple egészen 2010-ig párhuzamosan frissítette mindkét termékcsaládot).

ipodtouch

API-meetup: Háborúk és kiberhadviselés az API-k korában (x)

Ha érdekelnek a leggyakoribb támadások és a védekezés módja, gyere el június 9-i online meetupunkra!

API-meetup: Háborúk és kiberhadviselés az API-k korában (x) Ha érdekelnek a leggyakoribb támadások és a védekezés módja, gyere el június 9-i online meetupunkra!

A tavaly húszéves, klasszikus iPod hét generációt élt meg, még 2014-ben is gyártották az utolsó változatot, mely az első iPod által biztosított 5 GB-nyi tárhely 32-szeresét, azaz 160 GB-ot kínált a zenék (illetve akkor már videók) tárolására. A miniatűrizálási hullám 2004-ben erősödött, ekkor kerültek forgalomba az iPod minik, melyekbe még mindig merevlemezes tároló volt (a Hitachi és a Seagate által gyártott 1 hüvelykes microdrive), 2005 januárjában pedig megérkezett az első flashmemóriás iPod (Shuffle), szeptemberben pedig az iPod nano, 1, 2 és 4 GB-os változatban. A Shuffle-sorozattal ismét mérföldkőhöz ért az Apple, a lejátszó ugyanis százdolláros induló árának köszönhetően rendkívül közkedveltté tette a termékcsaládot. 

A vállalat aztán 2017-ben leállt az iPod Nano és iPod Shuffle készülékek gyártásával, és az iPod Touch eszközök frissítési ciklusa is viszonylag hosszúra kezdett nyúlni, ami már előrejelezte, hogy az Apple egyre kevesebb figyelmet fordít a termékcsaládra. A lépés mindenesetre teljesen érthető: manapság már nem sokan szeretnek egy második eszközt is magukkal hordani kifejezetten zenelejátszásra.

Május végén ismét 3 alkalommal jelentkezünk, lesz CI/CD, Flutter, és one-man-show is, ahol alaposan bemutatkozik a Tekton, a K8s natív pipeline.

:
a címlapról