Szerző: Koi Tamás

2021. június 22. 09:20

Két uniós adatvédelmi intézmény is tiltaná az arcfelismerést

Hétfőn két EU-s adatvédelmi intézmény is kifejezte aggályait az Európai Bizottság által áprilisban előterjesztett MI-rendelettel kapcsolatban, mely szigorú feltételek mentén ugyan, de lehetőséget biztosít arra, hogy indokolt esetben köztéri megfigyelőrendszerek képi analízisét mesterséges intelligencia segítségével végezzék.

Hétfőn két uniós adatvédelmi intézmény, az European Data Protection Board (EDPB) és az European Data Protection Supervison (EDPS) közös nyilatkozatában fejezte ki fenntartásait az Európai Bizottság által idén áprilisban előterjesztett, a mesterséges intelligencia közcélú felhasználását szabályozó MI-rendeletben foglaltakkal kapcsolatban. A szervezetek szerint a köztéren működő videomegfigyelő-rendszerek esetében szükséges minden arcfelismerésen alapuló technológia tiltása, mivel azok alkalmazása "extrém mértékű" kockázatot jelent.

Az Európai Bizottság áprilisban előterjesztett rendelettervezete alapján az arcfelismerő rendszerek nyilvánosan hozzáférhető helyeken történő, valós idejű, bűnüldözési célú felhasználásuk főszabály szerint tilos lesz.

camera_dome

Ez alól néhány szigorúan meghatározott, korlátozott és szabályozott kivételt határozott meg a Bizottság (például amikor eltűnt gyermek felkutatásához, konkrét és közvetlen terrorfenyegetés megelőzéséhez, vagy egy egy súlyos bűncselekmény elkövetőjének vagy gyanúsítottjának felderítéséhez, felkutatásához, azonosításához vagy büntetőeljárás alá vonásához az MI feltétlenül szükséges).

Az ilyen felhasználást bírói vagy más független szervnek kell engedélyeznie, és az időtartam, a földrajzi hatókör és a lekérdezett adatbázisok tekintetében bizonyos korlátozások vonatkoznak rá.

A szervezetek álláspontja szerint az általános tiltásnak az arcfelismerésen kívül minden, biometrikus adat feldolgozására ki kell terjednie, így többek közt az ujjlenyomat- és hangfelismerésre is. Az EDPB és az EDPS emellett azt javasolja, hogy a nemi, etnikai, politikai és nemi irányultságot feltérképező, illetve ezen szempontok szerinti bárminemű automatikus kategorizálást végző MI-rendszerek használatára is vonatkoznia kell a tiltásnak.

Magyarország egykor pezsgő startup-szcénáját is meglehetősen zilálttá tették az elmúlt évek eseményei, a friss HWSW weekly adásban arra teszünk kísérletet, hogy vendégeink segítségével megértsük a mögöttes folyamatokat.

a címlapról