Szerző: Koi Tamás

2022. január 12. 09:47

Kibertámadás érte az egyik legnagyobb európai autódisztribútort

Az autóiparnak a félvezetőhiány mellett - mint minden más iparágnak - a kiberbűnözés elleni védekezés is komoly kihívást jelent - most éppen az egyik legnagyobb európai autódisztribútor, az Emil Frey csoport volt kénytelen szembesülni a rendszereit ért támadás következményeivel.

A hét elején kibertámadás érte az egyik legnagyobb európai autódisztribútor-láncot, a svájci székhelyű Emil Frey csoportot. Az esetről beszámoló helyi média tudósítása szerint az ügyben teljes hírzárlatot rendeltek el a vizsgálatok lezárásáig, így nem ismert sem a támadás indítéka és jellege, sem pedig az elkövetők (hackercsoport) kiléte.

emilfrey

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Az 1935-ben alapított Emil Frey csoport Svájcban közel 30 autómárka gépjárműveit forgalmazza, köztük olyan márkákkal, mint a BMW, a Mazda, a Mercedes Benz, a Toyota, a Volvo, valamint a Stellantis-csoport egyes márkái.

A cégcsoport Magyarországon is jelen van, részben saját kereskedésekkel, részben importőrként: itthon a cég saját Mazda- és Toyota-kereskedésekkel rendelkezik, továbbá az egykori PSA-konszern (ma Stellantis) márkái közül a Peugeot, a Citroen és a DS tartozik hozzá.

A helyi sajtó beszámolója szerint a tavalyi évben jelentős mértékben, mintegy 65%-kal nőtt a svájci székhelyű társaságokat érintő kibertámadások száma. A támadások jelentős része az év utolsó heteiben, a Log4Shell biztonsági résre épülve történt - hogy a mostani eset is az Apache naplózójában december elején felfedezett kritikus sebezhetőséghez kötődik-e, arról nem közölt információt az érintett.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról