Szerző: Koi Tamás

2022. január 12. 09:47

Kibertámadás érte az egyik legnagyobb európai autódisztribútort

Az autóiparnak a félvezetőhiány mellett - mint minden más iparágnak - a kiberbűnözés elleni védekezés is komoly kihívást jelent - most éppen az egyik legnagyobb európai autódisztribútor, az Emil Frey csoport volt kénytelen szembesülni a rendszereit ért támadás következményeivel.

A hét elején kibertámadás érte az egyik legnagyobb európai autódisztribútor-láncot, a svájci székhelyű Emil Frey csoportot. Az esetről beszámoló helyi média tudósítása szerint az ügyben teljes hírzárlatot rendeltek el a vizsgálatok lezárásáig, így nem ismert sem a támadás indítéka és jellege, sem pedig az elkövetők (hackercsoport) kiléte.

emilfrey

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x)

A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x) A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

Az 1935-ben alapított Emil Frey csoport Svájcban közel 30 autómárka gépjárműveit forgalmazza, köztük olyan márkákkal, mint a BMW, a Mazda, a Mercedes Benz, a Toyota, a Volvo, valamint a Stellantis-csoport egyes márkái.

A cégcsoport Magyarországon is jelen van, részben saját kereskedésekkel, részben importőrként: itthon a cég saját Mazda- és Toyota-kereskedésekkel rendelkezik, továbbá az egykori PSA-konszern (ma Stellantis) márkái közül a Peugeot, a Citroen és a DS tartozik hozzá.

A helyi sajtó beszámolója szerint a tavalyi évben jelentős mértékben, mintegy 65%-kal nőtt a svájci székhelyű társaságokat érintő kibertámadások száma. A támadások jelentős része az év utolsó heteiben, a Log4Shell biztonsági résre épülve történt - hogy a mostani eset is az Apache naplózójában december elején felfedezett kritikus sebezhetőséghez kötődik-e, arról nem közölt információt az érintett.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról