:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. november 12. 14:59

Három részre szakad a Toshiba

A hatalmasra nőtt befektetői nyomásra reagálva három részre szeletelik a Toshibát.

A japán nagyvállalat ezzel két nyilvánosan jegyzett új tőzsdei céget hoz létre: az egyik a célzottan az infrastruktúra szolgáltatásokkal, a másik pedig a technológiai eszközökért felel majd. Mindeközben még egy darabig a NAND flash chieppek foglalkozó Kioxia Holdingsban lévő érdekeltségét is megtartja a vállalat. A befektetők reményei szerint ezzel majd megnő a Toshiba összértéke, mely a sorozatban elkövetett több ballépésnek köszönhetően komoly csorbát szenvedett az elmúlt években. Amennyiben minden a tervek szerint halad, a több lépcsőből álló tranzakció 2023 második felében, vagyis nagyjából két év múlva zárulhat le.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

"Több mint 140 éves történelmünk során a Toshiba folyamatosan fejlődött, hogy az élén maradjon. A mai bejelentés sem különbözik ettől. Versenyképes pozíciónk erősítése érdekében minden üzletágunknak nagyobb rugalmasságra van szüksége ahhoz, hogy saját piaci lehetőségeivel és kihívásaival foglalkozhasson" - mondta a néhány hónapja kinevezett vezérigazgató, Satoshi Tsunakawa.

A feladarbolás mellett elsősorban a Effissimo Capital Management Pte kardoskodott, amely megelégelte az elmúlt években egyre növekvő veszteségeket, illetve az ezeket kísérő óriási botrányokat. Az Effissimo már korábban be akarta ültetni társalapítóját, Yoichiro Imait a Toshiba igazgatótanácsba, ám a vállalat a japán kereskedelmi minisztériummal összejátszva sikerrel hárította a külföldi tőke befolyásszerzését, amelyből újabb méretes botrány kerekedett. Ennek végeredményeképp kényszerült távozni a vállalat éléről Nobuaki Kurumatani.

Ennél évekkel korábbra nyúlik vissza a Toshiba egy másik nagy mellényúlása, amely miatt anno kénytelen volt megválni gyümölcsöző NAND divíziójától a vállalat. A Toshiba amerikai leányvállalatának, az atomenergetikai Westinghouse Electric 2015-ben vásárolta fel a nukleáris létesítmények építésével és üzemeltetésével foglalkozó CB&I Stone & Webstert. Az akvizíciótól első körben 87 millió dolláros veszteséget, hosszú távon viszont már évi 2 milliárd dolláros profitot várt a Toshiba, ám a prognózis végül igencsak optimistának bizonyult. A mérleg nem sokkal később durva veszteségbe csapott át, aminek mértékét először optimistán "csak" 4,46 milliárd dollárnak megfelelő japán jenre kalkulálta a Toshiba. Az összeg azonban végül sokkal magasabban, 6,3 milliárd dolláron állt meg, igen mély gödörbe rántva a vállalatot.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 02:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.