:

Szerző: Koi Tamás

2021. november 11. 09:20

Precedensértékű pert bukott a Google Európában

Az Európai Bizottság számára kedvező ítéletet hozott tegnap az Európai Unió Bíróságának Törvényszéke abban a fellebviteli eljárásban, melyet a Google indított a szervezet 2017-es versenyjogi eljárását lezáró határozata ellen. Az ügynek szakértők szerint komoly jelentősége lehet a Bizottság jövőbeni érdekérvényesítő képességét illetően.

Elutasította az Európai Unió Bíróságának Törvényszéke a Google fellebbezését, illetve helybenhagyta az Európai Bizottság 2017-es határozatában foglaltakat, melyek többek közt kimondták, hogy a cég versenyellenesen működtette saját árösszehasonlító szolgáltatását, a Google Shoppingot. Bár a vállalat azóta eleget tett a Bizottság előírásainak, és megfizette a 2,42 milliárd eurós büntetést is, a fellebviteli pernek mégis komoly tétje volt, különösen a digitális piacokat szabályozó új törvényi keretrendszert megalkotó Bizottság számára.

A 2017-es döntést megelőző vizsgálat igazolta, hogy a Google a keresőmotorok piacán élvezett dominanciáját arra használta, hogy egy másik Google-termék, az árösszehasonlító szolgáltatások között versenyző Google Shopping számára előnyt szerezzen, ezzel pedig megsértette az uniós versenyügyi normákat.

vestager_shopping
margrethe vestager, a bizottság versenyügyekért felelős biztosa

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az ügyet lezáró határozatban foglalt előírások szerint a Google köteles azonos elbírálás alá venni a saját összehasonlító szolgáltatását és a versenytársakét, illetve keresőtalálatok között azonos algoritmusok ("folyamatok és metódusok") alapján kell rangsorolnia és köteles a Bizottság felé bemutatnia, hogy ezt hogyan implementálja. A cég ezeknek a feltételeknek határidőben eleget is tett, illetve saját állítása szerint a piac azóta valósággal virágzik, hiszen az azóta eltelt időszakban több mint 700 árösszehasonlító szolgáltatás több milliárd kattintást generált.

A Bizottság számára mégis komoly következményekel járt volna, ha a fellebviteli ügyben a Google javára dönt a Törvényszék. Különösen, mivel az EU végrehajtó szerve egyszer már beleszaladt egy méretes pofonba, amikor tavaly nyáron a bíróság semmisnek nyilvánította a Bizottság 2016-ban hozott határozatát, melyben arra kötelezte az Apple-t, hogy fizessen vissza Írországnak 13 milliárd eurónyi jogellenesen kapott adókedvezményt és annak kamatait.

Szakértők szerint a mostani győzelem kiköszörülheti ezt a korábbi csorbát, egyben további muníciót adhat a Bizottság számára a digitális piacok szabályozására létrejött Digital Markets Act (DMA) végrehajtása során, annak hatályba lépését követően. A DMA keretrendszert gyakorlatilag egy az egyben a nagy technológiai multik megregulázására, illetve a piaci dominanciájuk ellensúlyozására hívta életre a Bizottság, mely a nemrég született politikai konszenzus szerint a jövőben a tagállami szakhatóságok helyett fog fellépni a legtöbb, uniós piacokat érintő versenyjogi eljárás során.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 10:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.