Szerző: Koi Tamás

2021. október 28. 11:33

Szigorúbb adathalászat-elleni fellépést várnak a rendőrségtől

Húsz iparági szereplő közös nyilatkozatot küldött a belügyminiszternek és az innovációs miniszternek, mivel meglátásuk szerinta rendőrség számos esetben nem indít nyomozást az egyébként egyre nagyobb károkat okozó adathalász-támadásokkal szemben.

HIRDETÉS

Levelet írt a belügyminiszternek és az innovációs miniszternek 20, elsősorban e-kereskedelemben érintett vállalkozás azzal a céllal, hogy a rendőrség a jelenleginél lényegesen hatékonyabban lépjen fel az adathalász támadásokkal szemben - írja tudósításában a Média1. 

A lap szerint idén januárban 20, majd júliusban további 80 feletti bejelentés érkezett csak a Jófogás.hu oldalt működtető vállalkozáshoz, miszerint ismeretlen személyek a weboldal felhasználóinak bankkártya-adatait próbálták kicsalni és ebben több esetben sikerrel is jártak. Az adathalászatot elkövetők, nagyrészt magukat vevőként feltüntetve, a Jófogás.hu üzenetküldő rendszerét használva vagy Viber üzenetet küldve próbálkoztak, de eljártak eladóként is, amelynek során már közvetlenül annak az oldalnak a linkjét küldték el, ahol a kártya adatokat kérik.

phishing

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Nem a Jófogás ügyfelei az egyedüliek, akik efféle csalásokkal találkoznak. Az elmúlt időszakban a korábbinál is jelentősebben megszaporodtak az úgynevezett adathalász vagy más néven phishing cselekmények Magyarországon, amikor is egy internetes csaló megpróbált személyes adatokat illetéktelenül megszerezni egy jól ismert weboldal vagy kereskedő nevével, arculatával visszaélve.

Az elmúlt időszakban több bank, infokommunikációs, e-kereskedelmi, vagy épp az energiaszolgáltató szektorban működő cég ügyfelei ellen próbálkoztak kiberbűnözők kicsalni a felhasználók adatait például úgy, hogy lemásolták valamelyik szolgáltató arculatát, és úgy léptek fel, mintha a szolgáltató küldené az esedékes havi számlát.

Az érintett szolgáltatók ugyanakkor legtöbbször hiába jelentik be a rendőrségnek az eseteket, többnyire arra hivatkozva, hogy azok nem rendelkeznek büntetőjogi relevanciával. A lap szerint az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Kiberbűnözés Elleni Főosztályától is hiába kértek segítséget érintettek, a szervezet nem indított semmilyen eljárást.

A helyzet javulásában reménykedik az a húsz aláíró, mely a napokban juttatta el közös felhívását a belügyminiszterhez és az innovációs és technológiai tárca vezetőjének - az aláírók közt olyan cégek találhatók, mint az Extreme Digital-eMAG, az Alza, a Praktiker, a Szallas.hu, a GLS, a DHL, a Jófogást és a Használtauto.hu -t üzemeltető Adevinta vagy a Foodpanda tulajdonosa, a Delivery Hungary Hero Kft.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 2. 17:28

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.