Szerző: Koi Tamás

2021. október 27. 11:01

Hozta a kötelezőt a Microsoft az első üzleti negyedévben

Kedden közzétette első pénzügyi negyedévének eredményeit a Microsoft, melyből alapvetően változatlan ütemű növekedés látszik kirajzolódni - a cég a Windows 11-nek köszönhetően kifejezetten erős év végi hajrára számít, amit azonban visszafoghatnak a PC-piacra ható ellátási problémák.

Továbbra is egészséges növekedés látszik a Microsoft első üzleti negyedéves jelentésében, melyhez ezúttal is szinte egyforma arányba járult hozzá a vállalat három nagy üzletága. A számokat a piac leginkább azért várta a szokottnál jobban, mivel az előző negyedévben jelent meg a redmondi cég új operációs rendszere, a Windows 11 - igaz az eladások csak a periódus utolsó hónapjában jelentkeztek.

Bár ezúttal nem sikerült megismételni az előző negyedév rekord növekedését, a vállalatóriáshoz így is tekintélyes összegű, 45,3 milliárd dollárnyi árbevétel folyt be - 22%-kal több, mint egy évvel korábban. Lényegesen javult azonban korábbi időszakokhoz képest a vállalat profittermelő képessége, a fenti árbevételhez ugyanis 20,5 milliárd dolláros nettó profit társult, ami éves szinten 48 százalékos növekedésnek felel meg.

win11_pvd

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A vállalat három üzletága közül továbbra is az Azure-t tartalmazó Intelligens Felhő divízió tette a legtöbbet a kasszába, a teljes árbevétel 38%-át, azaz valamivel több mint 17 milliárd dollárt termelve. Az Azure platform növekedése mostanra bebetonozódni látszik, a cég zászlóshajó felhős termékéből származó árbevétel immár sokadik egymás utáni negyedévben 50%-kal nő.

Bár a Windows 11 piacra kerülése révén a forgalom kis mértékben nőtt (fontos szempont, hogy az új operációs rendszer az első üzleti negyedév utolsó heteiben került piacra), a More Personal Computing üzletág teljesítményét beárnyékolták a PC-piac ellátási problémái, a részleg így összességében 12%-os növekedéssel, 13,3 milliárd dolláros bevétellel zárta az időszakot.

A Produktivitás és Üzleti Folyamatok részleg (mely alá többek közt az Office termékek, a LinkedIn valamint a Dynamcs tartoznak) 22%-os növekedéssel, 15 milliárd dolláron zárt - a LinkedIn a jelek szerint kiheverte koronavírus megjelenésével jelentkező krízist, az árbevétel legalábbis itt nőtt a legnagyobb (42%-os) mértékben, de hasonlóan jól teljesítettek a Dynamics termékek is - a Microsoft 365 lakossági ügyfélbázisa pedig a negyedév végére meghaladta az 54,1 millió előfizetést.

A Microsoft az első üzleti negyedévben vártnál többet tudott szállítani a lassan egy éve piacon lévő új generációs Xbox játékkonzolokból, a hardverrészleg forgalma ennek köszönhetően 166%-kal nőtt (a cég itt nem részletezte a tényleges bevételi számot), a teljes, videojátékokhoz kapcsolódó árbevétel pedig meghaladta a 3,6 milliárd dollárt (ez éves szinten 16%-os növekedésnek felel meg).

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról