Szerző: Bodnár Ádám

2000. november 15. 21:32

A 3dfx újjászületése sok időt vesz igénybe

A korábban kizárólag chiptervezéssel foglalkozó 3dfx két évvel ezelőtt döntött úgy, hogy a saját kezébe veszi a kártyagyártást is. Úgy gondolták, hogy ez a centralizált megvalósítás sikerre vezet az OEM piacon. A terveik megvalósításához szükséges gyártókapacitást az STB felvásárlásával szerezték meg.

Ám a 3dfx elszámította magát, és mára pénzügyileg a tönk szélére került. A cég vezetői ezért úgy döntöttek, hogy teljesen átsruktúrálják a vállalatot és visszatérnek a gyökerekhez, azaz a chiptervezéshez. A jelenlegi tervek szerint a cég megszabadul a juarez-i (Mexikó) kártyagyárától és kizárólag a chiptervezésre koncentrál. Ezen kívül minden lehetséges folyamatot (kártyagyártás, chipgyártás, stb.) külső cégekkel végeztetnek majd outsourcing keretében.

"A múltban túl sok tervet tettünk közzé, amelyeket nem tudtunk teljesíteni" - mondta Nayan Patel, az asztali grafikus részleg marketing menedzsere, utalva ezzel többek között a Voodoo5 sorozat komoly késésére és a korábban világverőnek kikiáltott Voodoo5 6000 teljes kudarcára.

A 3dfx valószínűleg tanult a hibáiból. A chipeket ezentúl nem csak 3dfx kártyákon láthatjuk, hanem más OEM gyártók termékein is. Ráadásul a 3dfx saját kártyáit is távol-keleti üzemekre bízza majd.

Bár a cég neve szorosan összefügg az otthoni számítógépekkel és a 3D grafikával, a vállalatnak más tervei is vannak. A cég jövője ezentúl nem csak a PC grafikán alapul, habár megtartják a népszerű Voodoo nevet. A GigaPixel felvásárlásával olyan technológiák birtokába jutott a 3dfx, amelyeket könnyedén lehet alkalmazni az asztali számítógépeken kívül set-top boxokban, mobiltelefonokban, játékkonzolokban vagy kéziszámítógépekben is.

Ezen termékek közül sokban először jelenik meg a 3D grafika, vagy a grafika egyáltalán. Természetesen a 3dfx tudatában van annak, hogy még hosszú utat kell bejárnia, mire ismét jelentős szereplője lehet a piacnak. "Ez nagyon sok időt vesz igénybe. Nem lesz egyszerű és gyors folyamat" - mondta Patel.

A 3dfx utolsó negyedévének pénzügyi adatait a jövő héten teszi közzé.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról