Szerző: Vörös Péter

2000. november 15. 11:09

Comdex: Az Intel váratlanul abbahagyja a NetStructure szerverkészülék termékcsalád gyártását

[CNET] A chipgyártó óriás februárban vezette be a NetStructure berendezéseket, azzal a céllal, hogy hatékony, könnyen kezelhető hálózati eszközöket adjon a felhasználók kezébe. Az Intel NetStructure (server appliance - szerverkészülék) család tagjai a szerver hosting, tároló és felügyelő termékek - az Intel NetStructure termékcsalád igen nagy megbízhatóságú, skálázható hálózati berendezésekből, internetes eszközökből és professzionális szerverekből áll, amelyek intelligenciával ruházzák fel az e-business hálózatokat. Azzal a céllal fejlesztették ki őket, hogy a meglévő infrastruktúra leépítése nélkül segítsék az e-vállalkozásokat a gyorsabb és megbízhatóbb elektronikus kereskedelem és honlapok biztosításában.

Elemzők becslése szerint az e-commerce tranzakciók száma az elkövetkező három évben eléri a billiós nagyságrendet. Ez a növekedés az e-business adatközpont-hostingra és alkalmazásszolgáltatásokra specializált szolgáltatók új csoportjának kialakulásához vezetett.

A gond csak az, hogy az olyan OEM gyártók, mint a Compaq és a Dell maguk is előálltak hasonló termékekkel. Az Intel szerint a cég sok nagy OEM gyártója a termékcsalád beindulása körül még nem helyezett nagy hangsúlyt erre a szegmensre - azóta nagyot változott a helyzet. Az a helyzet sem volt túl kényelmes, hogy lényegében saját vevői ellen versenyzett az Intel.

A mostani döntés szerint az Intel fogja továbbra is gyártani a szerverkészülékeket és az olyan OEM gyártókon keresztül fogja árulni azokat, mint a Dell, a Compaq vagy a Hewlett-Packard (azaz a szokásos disztribúciós csatornán keresztül) - így a 'káposzta is megmarad és a kecske is jól lakik'. A kifejezetten erre a szegmensre specializálódott Cobalt Networks vagy a Network Appliance évi forgalomnövekedése 50% feletti. Új belépők is lesznek a piacon, pl. a Toshiba hétfőn a Comdex-en jelentette be azt, hogy jövőre belép a szerverkészülék piacra.

Az IDC piackutató cég szerint a szerverkészülék piac 2004-re 11 milliárd $ lesz, szemben a tavalyi 1 milliárd $-dal. A Gartner még optimistábbak: ez utóbbi piackutató cég 14 milliárd $-ra teszi a 2004-es szerverkészülék (server appliance) piacot.

A mostani döntés a nagy PC gyártók közül talán a leginkább leglojálisabb Intel partner Dell-t fogja pozitívan érinteni, de a Compaq, a HP és az IBM is jól jár az Intel mostani lépésével.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról