Szerző: Koi Tamás

2021. június 24. 12:53

Kiberbiztonsági egységet hozna létre az Európai Bizottság

Egy új, közös uniós kibervédelmi egység létrehozására irányuló elképzelést vázolt fel tegnap az Európai Bizottság az Európát érő egyre komplexebb kibertámadások hatékonyabb kivédése érdekében.

Tegnap felvázolta új, közös kiberbiztonsági egység létrehozására irányuló elképzelést az Európai Bizottás, amely az Európai Unióban a közszolgáltatásokat, valamint a vállalkozások és a polgárok életét érintő, egyre több, súlyos kiberbiztonsági esemény kezelésére szolgál - áll a szervezet által kiadott háttéranyagban.

A Bizottság szerint a a területén egyre nagyobb szükség van a fejlett és összehangolt válaszlépésekre, mivel a kibertámadások száma, nagyságrendje és következményei egyre nőnek, ami súlyosan érinti biztonságunkat. A szervezet hangsúlyozza, az EU valamennyi érintett szereplőjének készen kell állnia az együttes reagálásra és a „megfelelő szintű” információmegosztás helyett a „szükséges mérték” elvén alapuló információcserére.

cyber-security-europe

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A kiberbiztonsági közösségek, köztük a polgári, a bűnüldözési, a diplomáciai és a kibervédelmi közösségek, valamint a magánszektorbeli partnerek túl gyakran elkülönülten működnek. A közös kiberbiztonsági egység révén a Bizottság reményei szerint egy virtuális és fizikai együttműködési platform áll majd rendelkezésükre: az érintett uniós intézmények, szervek és ügynökségek a tagállamokkal közösen fokozatosan európai szolidaritási és segítségnyújtási platformot alakítanak ki a nagyszabású kibertámadások elleni fellépés érdekében.

A Bizottság javaslata, hogy a közös kiberbiztonsági egység kiépítése fokozatosan és átlátható módon, négy lépésben, a tagállamokkal és az e területen tevékenykedő különböző szervezetekkel közösen történjen. A cél annak biztosítása, hogy a közös kiberbiztonsági egység 2022. június 30-ig operatív szakaszba lépjen, és egy évvel később, 2023. június 30-ra teljes mértékben működőképes legyen.

Az előkészítő szakasz titkársági feladatait az Európai Uniós Kiberbiztonsági Ügynökség (ENISA) látja el, és az egység a brüsszeli irodáikhoz, valamint a CERT-EU , az uniós intézmények, szervek és ügynökségek hálózatbiztonsági vészhelyzeteket elhárító csoportjának hivatalához közel fog működni.

A közös kiberbiztonsági egység létrehozásához szükséges beruházásokat a Bizottság biztosítja, elsősorban a Digitális Európa programon keresztül. A pénzeszközök a fizikai és virtuális platform kiépítését, biztonságos kommunikációs csatornák létrehozását és fenntartását, valamint a felderítési képességek javítását szolgálják.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.