Szerző: Koi Tamás

2021. június 7. 09:15

Vastagon érinti az IT-ipart a globális minimumadó

Minden érintett fél egyöntetű véleménye szerint történelmi döntés született szombaton Londonban a G7-ek pénzügyminisztereinek ülésén: hosszú évek olykor partalannak látszó vitáját követően megegyezés született a globális minimumadóról, mely alapjaiban változtathatja meg a legnagyobb és legprofitábilisabb globális multik adózási gyakorlatát.

Egy lépéssel közelebb került a globális gazdaság ahhoz, hogy a legnagyobb profittal dolgozó multicégek ténylegesen a bevételeiknek megfelelő arányban adózzanak, illetve ott fizessék be a társasági adót, ahol tényleges tevékenységet folytatnak - ez lehet a legfontosabb hozadéka a G7-ek pénzügyminisztereinek szombati ülésének, ahol megállapodás született az úgynevezett globális minimumadóról.

KIS TÁRSASÁGI ADÓMUTYI

A határokon átnyúló szolgáltatásokat kínáló cégeknél - mint amilyenek jellemzően az IT-iparág legnagyobb szereplői - eddig teljesen természetes (és nem mellékesen legális) adóoptimalizálási gyakorlat volt, hogy a társaságok régiós központjait különböző adóparadicsomokban jegyezték be, ahol a társasági adó mértéke a globális átlaghoz viszonyítva rendkívül alacsonynak számít.

g7_20210_london
a g7-ek tanácskozása londonban

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Ezzel szakíthat a globális minimumadó intézménye, ami ugyan továbbra sem kötelez egyetlen nemzetállamot sem adórendszerének átalakítására, ugyanakkor nyomást helyezhet az olyan, adóparadicsomnak számító országok kormányaira, mint Írország.

Nem véletlen, hogy a történelminek nevezett döntést a brit pénzügyminiszter, Rishi Sunak úgy kommentálta, mint a döntést, mely

Segíti a globális adórendszer felkészítését a digitális korra.

A G7-ek ülésén történt megállapodás szerint a globális minimumadó mértéke 15% lesz. 

A globális minimumadóról szóló G7-es megállapodás tető alá hozásában aktívan közrejátszott a koronavírus világjárvány, mely a világ leggazdagabb országainak a költségvetésébe is méretes lyukat ütött. Az i -re a pontot végül Joe Biden amerikai elnök beiktatása tette fel, aki prioritásként kezelte a javaslatot, ellentétben elődjével, Donald Trumppal.

CSAK HA VAN MIBŐL

Fontos része a megállapodásnak, hogy a globális minimumadót csak azoknak a vállalkozásoknak kellene megfizetniük, melyek profitmarzsa eléri a 10%-ot - ebből a szempontból sokáig kérdéses volt, hogy a jellemzően alacsony profitmarzs mellett üzemelő Amazonra vonatkozik-e a szabályozás, ugyanakkor az amerikai pénzügyminiszter, Janet Yellen szombati nyilatkozata szerint a megállapodás értelmében a 15%-os adókulcs az Amazonra és a Facebookra is vonatkozni fog majd.

A londoni megállapodásra még a hétvégén reagált a Facebook és az Amazon mellett a Google is, alapvetően mindhárom cég üdvözölte a kormányok pénzügyminisztereinek döntését, melyet a G20-ak júliusban tárgyalhatnak - ezt követően pontosabb kép alakulhat ki arról, hogy az új adórendszer globális támogatottsága ténylegesen hogyan alakul.

A fent említett cégek mellett a globális minimumadó kihatással lehet továbbá egyebek mellett az Apple és a Microsoft európai működésére is - mindkét cég az adóparadicsomnak számító Írországban működteti EU-s régiós központját.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról