:

Szerző: Koi Tamás

2021. június 7. 10:06

Új lehetőségek sora érkezhet az 5G-s hanghívással

Sikerrel zárultak a Deutsche Telekom égisze alatt zajló, multivendor környezetben kialakított VoNR-tesztek, melyek az 5G-s hálózatokon keresztüli hanghívás működését hivatottak vizsgálni, demonstrálni. A tesztkörnyezetben részt vevő gyártók szerint az 5G-vel egy sor olyan új funkció érkezhet, mely a hagyományos hanghívást kiegészítve kihasználja a hálózatok mai mércével mért óriási kapacitását.

Múlt héten sikerrel lezajlottak az első, multivendor környezetben végzett Voice over New Radio, azaz VoNR tesztek a Deutsche Telekom varsói technológiai központjában, ezzel a német cégcsoport a világon elsőként alakított ki olyan, 5G-s hanghívásra alkalmas környezetet, melyben jelenleg kereskedelmi forgalomban elérhető berendezések működtek együtt.

Az 5G-re alapozó VoNR technológia az előző generációs, 4G-re épülő VoLTE rendszerhez hasonlóan kristálytiszta hangminőséget ígér, ám ezen felül jóval több, potenciális felhasználási lehetőséggel toldja meg a még ma is nélkülözhetetlennek számító hagyományos hanghívást.

A lengyelországi 5G SA (standalone) hálózaton futó VoNR tesztekhez az Ericsson biztosította az 5G-s maghálózatot, az adatalapú hangátvitelhez nélkülözhetetlen IP Multimedia Subsystem (IMS) oldalt pedig a finn Nokia szállította. A teszthívásokat egy VoNR-támogatással rendelkező, kereskedelmi forgalomban is elérhető Xiaomi Mi 11 Lite 5G-vel, egy Samsung Galaxy S21-gyel és egy Qualcomm referenciakészülékkel végezték.

tim_hoettges_5g
timotheus hoettges, a deutsche telekom vezérigazgatója (fotó: eP)

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ahogy a VoLTE esetében, úgy VoNR-nél is a technológia egyik legfontosabb sajátossága, hogy az úgynevezett áramkörkapcsolt rendszerekkel (2G és 3G alapú hanghívás) szemben a hang- és adatszolgáltatás párhuzamosan működhet egymás mellett. A VoNR hálózatokban rejlő jelentős kapacitástöbblet azonban a Deutsche Telekom szakemberei szerint olyan, a hagyományos hanghíváson túlmutató területekre kiterjedő szolgáltatások, applikációk bevezetését, támogatását segíti elő, mint a többrésztvevős videokonferencia, vagy a különböző AR/VR szcenáriók.

A VoNR megjelenése ugyanakkor egyelőre ezzel együtt sem minősül akkora előrelépésnek a mobiliparban, mint a VoLTE szélesebb körű bevezetése, mely a teljesen IP-alapúvá váló kommunikációnak köszönhetően számottevő mértékben növelte a 4G-s mobilhálózatok működésének hatékonyságát, ezzel hozzájárulva, hogy az operátorok nagyobb kapacitást biztosítsanak az adatszolgáltatások részére, illetve kivezessenek olyan, mára elavultnak számító technológiákat, mint az UMTS rendszerek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 11:52

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.