Szerző: Koi Tamás

2021. június 7. 10:06

Új lehetőségek sora érkezhet az 5G-s hanghívással

Sikerrel zárultak a Deutsche Telekom égisze alatt zajló, multivendor környezetben kialakított VoNR-tesztek, melyek az 5G-s hálózatokon keresztüli hanghívás működését hivatottak vizsgálni, demonstrálni. A tesztkörnyezetben részt vevő gyártók szerint az 5G-vel egy sor olyan új funkció érkezhet, mely a hagyományos hanghívást kiegészítve kihasználja a hálózatok mai mércével mért óriási kapacitását.

HIRDETÉS

Múlt héten sikerrel lezajlottak az első, multivendor környezetben végzett Voice over New Radio, azaz VoNR tesztek a Deutsche Telekom varsói technológiai központjában, ezzel a német cégcsoport a világon elsőként alakított ki olyan, 5G-s hanghívásra alkalmas környezetet, melyben jelenleg kereskedelmi forgalomban elérhető berendezések működtek együtt.

Az 5G-re alapozó VoNR technológia az előző generációs, 4G-re épülő VoLTE rendszerhez hasonlóan kristálytiszta hangminőséget ígér, ám ezen felül jóval több, potenciális felhasználási lehetőséggel toldja meg a még ma is nélkülözhetetlennek számító hagyományos hanghívást.

A lengyelországi 5G SA (standalone) hálózaton futó VoNR tesztekhez az Ericsson biztosította az 5G-s maghálózatot, az adatalapú hangátvitelhez nélkülözhetetlen IP Multimedia Subsystem (IMS) oldalt pedig a finn Nokia szállította. A teszthívásokat egy VoNR-támogatással rendelkező, kereskedelmi forgalomban is elérhető Xiaomi Mi 11 Lite 5G-vel, egy Samsung Galaxy S21-gyel és egy Qualcomm referenciakészülékkel végezték.

tim_hoettges_5g
timotheus hoettges, a deutsche telekom vezérigazgatója (fotó: eP)

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Ahogy a VoLTE esetében, úgy VoNR-nél is a technológia egyik legfontosabb sajátossága, hogy az úgynevezett áramkörkapcsolt rendszerekkel (2G és 3G alapú hanghívás) szemben a hang- és adatszolgáltatás párhuzamosan működhet egymás mellett. A VoNR hálózatokban rejlő jelentős kapacitástöbblet azonban a Deutsche Telekom szakemberei szerint olyan, a hagyományos hanghíváson túlmutató területekre kiterjedő szolgáltatások, applikációk bevezetését, támogatását segíti elő, mint a többrésztvevős videokonferencia, vagy a különböző AR/VR szcenáriók.

A VoNR megjelenése ugyanakkor egyelőre ezzel együtt sem minősül akkora előrelépésnek a mobiliparban, mint a VoLTE szélesebb körű bevezetése, mely a teljesen IP-alapúvá váló kommunikációnak köszönhetően számottevő mértékben növelte a 4G-s mobilhálózatok működésének hatékonyságát, ezzel hozzájárulva, hogy az operátorok nagyobb kapacitást biztosítsanak az adatszolgáltatások részére, illetve kivezessenek olyan, mára elavultnak számító technológiákat, mint az UMTS rendszerek.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 14:22

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.