Szerző: Asztalos Olivér

2021. április 12. 14:43

Lencsevégen az Intel csúcskategóriás videókártyája

Kiszivárgott az Intel készülőfélben lévő csúcskategóriás videokártyája. A mérnöki mintapéldányt, illetve annak egyes főbb specifikációt a Moore's Law is Dead YouTube csatornán tették közzé.

A képek alapján valóban felsőkategóriás fejlesztésről lehet szó, legalábbis erre utal a robosztus hűtés, a kártya mérete, valamint a specifikációk. Amennyiben a mellékelt pletykák helytállóak, az Intel egy kifejezetten erős VGA-val térhez vissza a játékosok piacára, amely a bányászláz sokadvirágzása miatt épp nagyon ki van éhezve a megfizethető termékekre.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A youtuber információi szerint az Xe-HPG DG2 (kód)nevű fejlesztés 512 darab végrehajtóegységes, 2,2 GHz-es órajelű GPU-val érkezhet, amelyhez 16 gigabájt GDDR6 memória társulhat 256 bites buszon keresztül. Mindehhez 250-300 wattos fogyasztási keret társulhat, a mintapéldányon ugyanis egy 8 és egy 6 tűs tápcsatlakozó található, amellyel maximum 300 wattos disszipáció szolgálható ki. Érdekesség, hogy a GPU a TSMC 6 vagy 7 nanométeres gyártósorán készül majd, a konkurens AMD és Nvidia (egyes) grafikus egységeihez hasonlóan.

intl_dgpu

A forrás megjegyzi, hogy az Intel teljes gőzzel dolgozik a kártyák szoftveres hátterén is. Az Nvidia DLSS ás AMD FidelityFX Super Resolution kihívójaként érkezik az XeSS, a felbontás felskálázás mellé pedig pedig a kor követelményeinek megfelelően hardveres gyorsított raytracing is társul majd. Az Intel a videókódoló és dekódoló rész fejlesztését is kiemelten kezeli, előbbi tekintetében állítólag kifejezetten acélos lesz az Xe-HPG DG2.

Arra, hogy mindez a gyakorlatban mire lesz elég, még legalább nagyjából fél évet kell várni, a termék ugyanis legkorábban valamikor az utolsó negyedévben kerülhet piacra, amely után a kisebb, 256 és 128 végrehajtóegységes modellek következnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról