Szerző: Asztalos Olivér

2021. április 12. 10:15

A Sony is streamingszolgáltatást indított

Újabb taggal gyarapodott a streamingszolgáltatók száma, múlt hét óta ugyanis már a Sony is kínál filmes tartalomszolgáltatást.

A kvázi konkurensekkel szemben ugyanakkor jelentős különbség, hogy a Bravia Core kizárólag a japán vállalat drágább, Bravia XR televízióival használható, legalábbis egyelőre. A szolgáltatás 4K (HDR) felbontású, veszteségmentes minőséget ígér, a Pure Stream márkanéven emlegetett technológiának hála. Utóbbi 30-80 Mbps bitrátájú anyagot képes kezelni, ami (papíron) felülmúlhatja bizonyos 4K Blu-ray kiadások minőségét, nem utolsó sorban pedig legalább 115 Mbps letöltésre képes, stabil internetkapcsolatot kíván. A filmek hangsávja DTS kódolású.

Webinár: Kubernetes egyszerűen (x)

Regisztrálj a SUSE november 4-i, ingyenes Rancher webinárjára! Innovatív megoldást mutatunk Kubernetes környezetekhez.

Webinár: Kubernetes egyszerűen (x) Regisztrálj a SUSE november 4-i, ingyenes Rancher webinárjára! Innovatív megoldást mutatunk Kubernetes környezetekhez.

Első körben nagyjából mintegy 300 darab film került a kínálatba, olyan újabb húzócímekkel, mint a Venom, Ghostbusters, vagy épp a Blade Runner 2049. A Sony a klasszikusok kedvelőire is gondolt, így többek között a Groundhog Day, a Man in Black, valamint a Charlie's Angles is a kínálat része, a feljebb ecsetelt minőségben. A japán vállalat állítja, a filmeket kifejezetten Bravia XR készülékekre keverték újra és optimalizálták, bizonyos esetekben pedig még a képarányhoz is hozzányúltak, hogy a videó igazodjon a 16:9-es panelekhez.

01:33
 

Sony - BRAVIA CORE - Enjoy movies included with BRAVIA XR

Még több videó

Az átfogó látványvilágot és hangzást IMAX Enhanced néven emlegeti a Sony, utalva a mozira, illetve párhuzamot vonva az ott átélhető élménnyel. Mindezt extrákkal próbálja fűszerezni a Bravia Core, a Studio Access révén ugyanis bennfentes információkat és színfalak mögötti felvételeket ígér a Sony, ami első olvasatra a DVD-kkel (illetve azoknál remélhetőleg jobb) megismert extrákra emlékeztethet.

A szolgáltatáshoz Bravia XR A90J, Z9J, A80J, X95J vagy X90J típusú Sony televízióra van szükség, amely alapján egyértelmű, hogy a Bravia Core-t készülékeinek népszerűsítéséhez indította a vállalat. A drágább, A90J vagy Z9J modellekhez kettő év Bravia Core, az ennél olcsóbb termékekhez pedig egy évig biztosítja új ingyenesen szolgáltatását a Sony. A nagy kérdés, hogy mindez mennyit segít a japán gyártó termékeinek a dél-koreai páros, vagyis a Samsung és az LG által uralt piacon, ahol mindössze alig 10 százalékos részesedéssel rendelkezik.

Szorosabb versenyhelyzet

Sajátságos kritériuma miatt a Brava Core minden bizonnyal nem fog komolyan beleszólni a streamingszolgáltatók versenyébe. A piacon egyébként egyre intenzívebb versenyhelyzetben kell helyt állnia a világ legnagyobb sVOD-szolgáltatójának számító Netflixnek. A hazánkban is népszerű szolgáltatás a tengerentúlon 20 százalékos részesedésével továbbra is a mezőny élén helyezkedik el, mögötte a második az Amazon Prime Video 16 százalékos, harmadik pedig a Hulu 13 százalékos részesedéssel. A régi-új kihívók közül az HBO Max és a Disney+ rendelkezik számottevő bázissal az országban, előbbi az sVOD-piac 12 százalékát, utóbbi 11 százalékát birtokolja. A kompetitív környezetet jól szemlélteti, hogy a Netflix egy évvel ezelőtt még 29 százalékos részarányt birtokolt.

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 24. 10:47

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.